1. yle.fi
  2. Uutiset

Espanjassa löytyi uusia kuvia teloitetusta Che Guevarasta

Espanjalainen Imanol Arteaga kertoo perineensä kuvat sedältään, joka oli Guevaran kuoleman aikoihin lähetyssaarnaajana Boliviassa. Arteaga uskoo uutistoimisto AFP:n valokuvaajan antaneen kuvat sedälle, jotta saisi ne nopeasti pois maasta.

Ulkomaat
 Ernesto Che Guevara kuolleena
Epa / AFP / Javier Soriano

Espanjassa on noussut julkisuuteen uusia kuvia teloitetusta vallankumousjohtajasta Ernesto Che Guevarasta.

Kahdeksassa kuvassa näkyy Che Guevaran paareilla makaava ruumis sen jälkeen, kun Bolivian armeija oli teloittanut hänet lokakuussa 1967. Kuvien ottajaksi uskotaan uutistoimisto AFP:n valokuvaajaa Marc Huttenia, jonka kuvia Che Guevaran kuolemasta julkaistiin pian teloituksen jälkeen.

Valokuvat omistaa pohjoisespanjalaisessa Riclan kaupungissa asuva Imanol Arteaga. Hän peri ne sedältään Luis Cuarterolta, joka oli 1960-luvulla lähetyssaarnaajana Boliviassa.

Arteaga ja hänen tätinsä löysivät kuvat Cuarteron jäämistöstä sen jälkeen, kun tämä kuoli vuonna 2012. Joukossa on myös kuva, jonka uskotaan esittävän Guevaran vallankumouskumppanin Tamara Bunken ruumista.

Arteagan mukaan setä oli tuonut kuvat hänen vanhempiensa häihin marraskuussa 1967. Arteagan täti ja äiti kertoivat, että Cuartero oli saanut kuvat ranskalaiselta valokuvaajalta.

Vuonna 1967 vallankumousjohtajan ruumista esiteltiin tiedotusvälineille Vallegranden kylässä ennen kuin hänet haudattiin salaiseen paikkaan. Tuolloin kansainvälinen media julkaisi Huttenin ottamia värivalokuvia.

Arteaga uskoo, että Cuartero sai omat kuvansa juuri Huttenilta, mahdollisesti, koska tämä halusi saada ne nopeasti pois maasta. Hutten kuoli vuonna 2012 hieman ennen Cuarteroa.

Arteaga kertoo asiantuntijan tutkineen kuvat ja vahvistaneen, että niissä käytettyä paperia ei ole valmistettu vuosikymmeniin. AFP:n edustajan Sykvain Estibalin mukaan Hutten oli kertonut lähettäneensä Pariisiin neljä tai viisi filmirullaa Guevaran kuoleman jälkeen, mutta vain muutama valokuva oli tullut perille.

– On edelleen arvoitus, missä loput ovat, Estibal sanoo.

Ernesto Che Guevara oli argentiinalaissyntyinen lääkäri, joka nousi Fidel Castron johtaman Kuuban sosialistisen vallankumousliikkeen kärkihahmojen joukkoon. Che Guevara pidätettiin Boliviassa 8. lokakuuta 1967 ja hänet teloitettiin seuraavana päivänä.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi