Suomi jälleen Venäjän lapsiasiamiehen hampaissa – Ministeriö: Vaitiolovelvollisuus vaikeuttaa osallistumista keskusteluun

Sosiaali- ja terveysministeriö on muun muassa julkaissut Suomen lastensuojelulain venäjäksi, mutta yksittäistapauksia se ei voi kommentoida.

Kotimaa
Kaksi tyttöä keinussa.
Riikka Rautiainen / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) yrittää vaikuttaa Venäjällä käytävään huostaanottokeskusteluun. Toistaiseksi vaikutusyritysten tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov kirjoitti viestipalvelu Twitterissä, kuinka kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen tulisi kiinnittää huomiota venäläislasten kohteluun Suomessa ja Norjassa.

– En osaa sanoa, kuinka Venäjällä saisi parhaiten oikean tiedon läpi. Olemme tehneet yhteistyötä viranomaisten kanssa ja kertoneet lastensuojelulaista. Haluamme olla aktiivisia ja levittää oikeaa tietoa, mutta se ei aina ole meidän käsissämme, sanoo STM:n neuvotteleva virkamies Marjo Lavikainen.

STM on muun muassa julkaissut lastensuojelulain venäjäksi.

Vaitiolovelvollisuus hankaloittaa

Tällä viikolla venäläismediassa on nostettu esiin tapaus, jossa lapsen väitetään otetun huostaan venäläisäidiltä heppoisin perustein Vantaalla. STM:n Lavikaisen mukaan on mahdoton sanoa, pitääkö tapaus paikkansa.

– On mahdotonta sanoa, mikä on todellinen tilanne puheiden takana. Toki on mahdollista, että siellä on venäläistaustainen asiakas Suomessa. Meillä ei ole faktatatietoja asiasta, joten on mahdotonta sanoa.

Suomen lastensuojelulaki suojaa asiakasta, mikä tarkoittaa, että yksittäistapauksia ei voi kommentoida eikä STM:llä edes ole tietoa esimerkiksi Vantaan lastensuojelutapauksista.

– Viranomaiset eivät voi antaa tarkkoja tietoja, mikä sitten vaikeuttaa ymmärrystä Venäjälllä, että mistä kaikesta voi olla kysymys.

Yksi asia on kuitenkin selvä: Suomessa ei oteta lapsia huostaan vanhempien kansalaisuuden perusteella.

– Huostaanotolle on aina oltava syy. Painotamme yhteistyötä lasten ja vanhempien kanssa. Pyrimme puuttumaan perheen arkeen mahdollisimman vähän.

Tätä viestiä STM ei ole ainakaan toistaiseksi onnistunut saamaan läpi Venäjän mediassa.