1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hollannissa 90 pidätetty Musta Pete -juhlinnoissa

Mielenosoittajat ottivat yhteen lapsille suunnatulla mutta rasistiseksi arvostellulla perinnefestivaalilla.

Ulkomaat
Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Goudassa, Hollannissa 15. marraskuuta.
Mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen Goudassa, Hollannissa 15. marraskuuta.Remko De Waal / EPA

Hollannin poliisi on pidättänyt 90 ihmistä Goudan kaupungissa järjestetyn perinteisen juhlan aikana. Juhla aloitti karnevaaliajan, joka huipentuu joulukuun alussa vietettävään Pyhän Nikolauksen päivään. Festivaalille Goudaan oli kokoontunut kiistellyn hollantilaisen Musta Pete -hahmon puolustajia ja vastustajia, jotka alkoivat nujakoida kesken juhlallisuuksien.

Poliisin mukaan 30 ihmistä pidätettiin häiriköinnistä ja 90 mielenosoittajaa otettiin kiinni heidän järjestettyään mielenosoituksen paikalla, johon ei ollut lupaa viranomaisilta. Poliisi oli alun perin halunnut ohjata juhlaa vastustavat mielenosoitukset etäämmälle juhlapaikalta.

Hollantilaiset juhlivat Pyhää Nikolausta 6. joulukuuta. Musta Pete on juhlan odotukseen olennaisesti kuuluva, mustaihoiseksi maalattu Pyhää Nikolausta avustava hahmo.

Arvostelijat pitävät juhlaa ja Mustaa Peteä rasistisena ja siirtomaa-ajan jäänteenä. Juhlaa on vaadittu kiellettäväksi tai muutettavaksi sellaiseksi, että se huomioi paremmin maan monikulttuurisuuden.Juhlan kannattajat puolustavat Mustaa Peteä harmittomana juhlakauteen kuuluvana hupina, joka on vankka osa Hollannin kulttuuria.

Hollannin pääministeri Mark Rutte valitti kahakoita.

"Kaikki saavat keskustella Mustan Peten väristä, mutta lasten juhlaa ei voi häiritä tällä tavoin", Rutte sanoi.

Goudassa tapahtumassa esitettiin kuvaelmin, kuinka Pyhä Nikolas saapuu ja tuo lahjoja lapsille. Goudan pormestari Milo Schoenmaker kertoi hollantilaisella nu.nl-uutissivustolla olevansa pettynyt kahakoihin ja siihen, että myös lapset joutuivat osaksi yhteenottoja.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi