Ympäristöjärjestö: Aktivisteja loukkaantui välikohtauksessa Kanarian vesillä

Espanjan laivasto kiistää Greenpeacen kuvauksen tapahtumista. Sen mukaan aktivistit olivat yrittäneet nousta alueella seilaavaan öljynporauslaivaan.

Ulkomaat
vedessä olevaa ihmistä pelastetaan
Greenpeacen julkistamissa kuvissa näkyy, kuinka veden varaan joutunutta ympäristöaktivistia pelastetaan Espanjan laivaston veneeseen.EPA / Greenpeace / Handout

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan neljä sen aktivistia on loukkaantunut välikohtauksessa Kanarian saarten vesillä lauantaina.

Järjestön mukaan Espanjan laivaston alus törmäsi päin Greenpeacen venettä, kun aktivistit olivat osoittamassa rauhanomaisesti mieltään öljynetsintää vastaan. Yhden aktivistin kerrotaan loukkaantuneen vakavasti.

Espanjan laivaston mukaan ympäristöjärjestön versio tapahtumista ei pidä paikkaansa. Laivaston mukaan kaksi sen alusta oli saapunut paikalle, koska aktivisteilla oli aikomus nousta suurelle öljynporausalukselle. Yksi aktivisti loukkaantui pahoin, kun hän putosi Greenpeacen veneestä ja osui sen potkureihin, laivasto sanoo.

Vakavasti loukkaantunut italialaisaktivisti lennätettiin helikopterilla espanjalaiseen sairaalaan saamaan hoitoa.

Espanjan hallitus on valtuuttanut espanjalaisen öljy-yhtiön Repsolin aloittamaan öljynetsinnät Lanzaroten ja Fuerteventuran saarten liepeillä. Yhtiö aikoo etsiä öljyä ja kaasua merenpohjan alta noin 50 kilometrin etäisyydellä saarista.

Monet paikalliset asukkaat kantavat huolta siitä, että mahdolliset öljyvuodot voisivat aiheuttaa vahinkoa saarten luonnolle ja turismille. Myös paikallishallinto on Repsolin suunnitelmia vastaan ja on kaavaillut siitä kansanäänestystä. Viime kuussa perustuslakituomioistuin kuitenkin esti kansanäänestyksen Espanjan hallituksen pyynnöstä.

Lähteet: AP, AFP