1. yle.fi
  2. Uutiset

Romanian uuden presidentin nimi ratkeaa tänään

Presidentinvaalien toisella kierroksella suurin suosikki on sosiaalidemokraattinen pääministeri Victor Ponta. Äänestysaktiivisuus ja ulkomailla asuvien romanialaisten äänet saattavat olla ratkaisevassa asemassa tuloksen kannalta.

Ulkomaat
Romanialaisia kadulla Bukarestissa
Romanialaiset äänestävät sunnuntaina presidentinvaalien toisella kierroksella istuvan pääministerin Victor Pontan ja keskustaoikeistolaisen Klaus Iohannisin välillä.EPA / Robert Ghement

Romaniassa äänestetään sunnuntaina presidentinvaalien ratkaisevalla toisella kierroksella. Vaalien suurin ennakkosuosikki on sosiaalidemokraattinen pääministeri Victor Ponta.

42-vuotias Ponta olisi voittaessaan Romanian nuorin presidentti. Tuoreimpien mielipidekyselyjen perusteella hän on myös selvästi niskan päällä konservatiivista kilpakumppaniaan, maan saksalaisvähemmistöön kuuluvaa Klaus Iohannisia.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella 2. marraskuuta Ponta keräsi äänistä 40 ja Iohannis 30 prosenttia.

Vaikka asetelma suosiikin pääministeriä, tilannetta mutkistaa kaksi tuntematonta muuttujaa: äänestysaktiivisuus ja ulkomailla asuvien romanialaisten äänet.

Ensimmäisellä kierroksella 52 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla. Politiikantutkija Christian Ghinea arvioi uutistoimisto AFP:lle, että jos äänestäjät suurissa kaupungeissa lähtevät suurin joukoin liikkeelle, Iohannisin mahdollisuudet kohenevat.

Arviolta kolme miljoonaa romanialaista asuu maan ulkopuolella. Heistä vain 160 000 saattoi äänestää ensimmäisellä kierroksella, sillä Euroopan suurissa maissa kuten Ranskassa, Saksassa ja Britanniassa oli aivan liian vähän äänestyspaikkoja. Niistä, jotka pääsivät ulkomailla äänestämään 46 prosenttia oli Iohannisin ja vain vajaat 16 prosenttia Pontan puolella.

Iohannis, 55, on luvannut, että jos hän voittaa, hän tiukentaa lakien noudattamista ja houkuttelee Romaniaan lisää ulkomaista pääomaa. Pontan voitto taas merkitsisi sitä, että valta Romaniassa keskittyisi sosiaalidemokraattien käsiin. Puolue on jo nyt parlamentin suurin.

Presidentinvaalien äänestys käynnistyi Romaniassa kello 7 Suomen aikaa ja vaalihuoneistot sulkeutuvat kello 21. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan myöhään sunnuntai-iltana tai maanantain vastaisena yönä.

Lue seuraavaksi