G20 sopi kiihdyttävänsä talouskasvua

Tavoitteena on, että talous kasvaisi viidessä vuodessa 2,1 prosenttia ja miljoonia työpaikkoja syntyisi.

Johtajat tapasivat G20-kokouksessa Brisbanessa, Australiassa. Kuva: Epa / Rob Griffith

Maailman suurimpien talouksien G20-kokous on sopinut suunnitelmasta talouskasvun kiihdyttämiseksi investoimalla infrastruktuuriin ja lisäämällä kauppaa.

Tavoitteena on, että maailmantalous kasvaisi vuoteen 2018 mennessä 2,1 prosenttiyksikköä odotettua tasoa enemmän ja työpaikkoja syntyisi miljoonia lisää.

Australian pääministerin Tony Abbottin mukaan G20-maat sopivat yli 800 toimesta kasvun kiihdyttämiseksi. Kavua pyritään kiihdyttämään muun muassa luomalla maailmanlaajuinen infrastruktuurikeskus, joka auttaisi mahdollisia investointeja ja projekteja kohtaamaan.

Naisten ja miesten työelämään osallistumisen kuilua pyritään kaventamaan 25 prosentilla vuoteen 2025 mennessä.

Kokous painotti myös energiamarkkinoiden vakauden merkitystä uudistusten onnistumisessa. G20-johtajien mukaan yhteistyön lisääminen energia-alalla on ensisijaisen tärkeää. Maiden öljyministereitä kehotettiin pohtimaan kansainvälisen energiajärjestelmän uudistamista.

Abbottin mukaan kauppa on avain kasvuun ja he keskittyvät kotimaisiin uudistuksiin kaupan edistämiseksi sekä vahvan kansainvälisen kauppajärjestelmän merkitykseen.

Kokous lupaa tukea ilmastonmuutoksen torjuntaa

Australiassa kokoontuneen huippukokouksen loppulausumassa annettiin myös tuki monikansallisten yritysten veronkierron kitkemiselle sekä ilmastonmuutosta torjuville toimille.

Kokous antoi tukensa muun muassa YK:n tukemalle ilmastorahastolle, joka auttaa köyhempiä maita ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Yhdysvallat julkisti Australiassa antavansa rahastoon 2,4 miljardia euroa ja Japani 1,2 miljardia.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja eurooppalaiset johtajat vaativat G20-kokousta sitoutumaan ilmastonmuutoksen torjuntaan, vaikka isäntämaan pääministeri Tony Abbott halusi keskittyä talouskasvuun.

Viime vuonna valtaan noussut Abbott on poistanut hiiliteollisuudelle asetettuja veroja ja vähentänyt panostusta uusiutuvaan energiaan.

Sunnuntaina Abbott sanoi, että vaikka kaikki G20-maat haluavat toimia ilmastonmuutosta vastaan, ne haluavat toimia tavalla, joka vahvistaa kasvua ja lisää työllisyyttä.