1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Olen käynyt elämäni kiinnostavimmat keskustelut prostituoitujen kanssa" – Miehet kertovat, miksi he alkoivat maksaa seksistä

Yle Uutiset kysyi tällä viikolla netissä, oletko ostanut seksiä. Nyt viisi eri ikäistä miestä kertoo, miksi he maksavat seksistä ja millainen ensimmäinen kerta oli. Lisäksi he arvioivat, miten seksin ostokiellon kiristyminen vaikuttaa heihin.

Kotimaan uutiset
Seksityöläisten työ on vaarallista, ja he kohtaavat väkivaltaa, huonoa kohtelua ja syrjintää
Yle

"Olen halunnut kokeilla erikokoisia, eri-ikäisiä ja erivärisiä naisia"

“En edes muista, koska olen ostanut seksiä ensimmäisen kerran. Siitä on ehkä kymmenkunta vuotta aikaa. Olin jo töissä, joten varallisuutta alkoi olla, ja iski sellainen turhautuminen yöelämään ja siellä vallitseviin lainalaisuuksiin.

Muistan marssineeni kiihtyneessä mielentilassa erääseen ravitsemusliikkeeseen, joka on tunnettu siitä, että siellä alan naisia esiintyy paljon. Tilaisuus teki varkaan. Kokeilin, mitä se on, ja tajusin, että tämä on yksi vaihtoehtoinen tapa saada seksiä. Tilanne on selvä molemmille osapuolille. Kumpikaan ei kuvittele, että tästä tulee mitään kummempaa.

Minulla ei ole ollut ketään vakioseuralaista. Olen halunnut kokeilla erikokoisia ja -ikäisiä ja -värisiäkin naisia. Se on ollut seikkailua.

Olen pyrkinyt toimimaan niin eettisesti kuin vain oman harkintakykyni puitteissa on mahdollista. Olen aina halunnut varmistaa, että palveluntarjoaja on aikuinen ja omasta tahdostaan alalla. Kotimaassa tästä varmistuminen onkin ollut helppoa, koska jo puhelimessa pystyy nopeasti tekemään analyysin, onko ihminen kielitaitoinen ja omasta halustaan liikkeellä.

Toki kulttuurit eroavat toisistaan. Ei ulkomailla voi unohtaa sitä ajatusta, että itsensä myyminen saattaa myös olla näille naisille ainoa vaihtoehto. Olen nähnyt ulkomailla ihan rehellisiä bordelleja ja toisaalta myös Aasiassa niin sanottuja ‘fish tankeja’, joista saa lasin takaa valita – vähän niin kuin hummerin lautaselleen. Ne paikat olen kiertänyt kaukaa. Olen aina halunnut, että meillä on yhteinen kieli, että pystyy kommunikoimaan ja näkee, onko nainen tässä tilanteessa omasta tahdostaan mukana.

Seksipalveluiden käyttäjillä on sivustoja, joilla vaihdetaan kokemuksia. Sieltä olen aistinut, että suurin osa kaltaisistani, jotka siis näitä palveluita käyttävät, eivät halua seksiä vastentahtoisten ihmisten kanssa. Tämä seksin ostajien vastuullisuus ja eettisyys on tullut minulle myös yllätyksenä.

Miksi prostituutiota tarvitaan? Se on mielenkiintonen kysymys. Kun tarjontaa tuntuu olevan ja kysyntää tuntuu olevan, ja ne kerran kohtaavat ja vielä täysin vapaaehtosesti, niin en ymmärrä, minkä takia se pitää kieltää.

Olen pyrkinyt toimimaan niin eettisesti kuin vain oman harkintakykyni puitteissa on mahdollista

Jukka, 35

Onko se kenenkään muun asia, että menenkö 30-vuotiaan naisen asuntoon hakemaan puheterapiaa vai seksiä? Ja mikä on se moralisointitarve muilla ihmisillä? Miksi he haluavat sanella, millä tavalla muut elävät? Jos joku kysyy minulta, että miksi minä maksan, niin yhtä hyvin voisin kysyä naisilta, että miksi he eivät anna?

Kerran oli sellainen tilanne, että suomalainen nainen sanoi minulle, että tämä on muuten hänen ensimmäinen kertansa. Myöhemmin tapaamisen aikana utelin häneltä, että minkä takia? Hän vastasi, että hän on ajatellut näin, että hän ei ole parisuhteessa ja tarvitsee seksiä, joten minkä takia sitä ei voisi käyttää ansaitsemistarkoituksessa.

Oikeustajuni kannalta ehdotettu laki on vähän kyseenalainen. Millainen varmistusketju pitäisi suorittaa ennen toimintaan ryhtymistä, että henkilö varmasti on vapaaehtoisesti liikkeellä? Jos henkilö sanoo näin, niin onko se sana riittävä vakuutus siitä, että hän ei ole parituksen uhri?“

Jukka, 35v

"Ihmiskauppaa torjuttaisiin paremmin dekriminalisoimalla seksin osto"

“Huikein vaihe seksikäyttäytymisessäni oli 2000-luvulla. Silloin tuli reissattua ja oltua piireissä. Minulla oli joukko vakioprostituoituja, joista osan kanssa olen yhä ystäviä. 2000-luvun lopulla erosin vaimostani. Silloin myös muutin käytöstäni ja ryhdyin deittailemaan.

Minulla on yhä eräs vakiopalveluntuottaja, jolle soitan, kun alkaa yhtäkkiä tehdä mieli. Hän on äärettömän miellyttävä ja viehättävä tapaus. Me vietämme iltaa yhdessä, lipittelemme viiniä. Minä kerron, mitä minulle kuuluu, ja hän kertoo, mitä elämässä on tapahtunut viime aikoina. Sitten minä maksan ja me menemme sänkyyn.

Me vietämme iltaa yhdessä, lipittelemme viiniä. Minä kerron, mitä minulle kuuluu, ja hän kertoo, mitä elämässä on tapahtunut viime aikoina. Sitten minä maksan ja me menemme sänkyyn

Mikko, 52v

2000-luvulla, kun säädettiin seksin ostamista kriminalisoivaa lakia, olin jo silloin asiaa vastustava aktiivi. Seksin tarvitsijoita on niin monenlaisia. Lukemieni tutkimusten mukaan 15–20 prosenttia miehistä on ostanut ja ostaa seksiä. He haluavat paljon sellaista seksiä, johon ei liity mitään muuta asiaa. Heillä on seksille yksinkertaisesti suuri tarve.

Ei pidä paikkansa, että prostituoitujen asiakkaat olisivat reppanoita, jotka eivät saa mistään muualta. Toki heitäkin on, mutta suurempi ryhmä ovat ne miehet, joilla on melko hyvä yhteiskunnallinen asema ja suuret tulot. He voivat olla naimisissa tai olla olematta, ja he haluavat paljon seksiä.

Mielestäni siinä, miten prostituutioon suhtaudutaan ilmiönä, on kyse sivistyksestä ja suvaitsevaisuudesta samaan tapaan kuin suhtautumisessa uskontoihin. Vaikka et tekisi asioita samalla tavalla kuin naapurisi, ei heitä silti tarvitse lähteä lainsäädännöllä jahtaamaan. Jos halutaan tutkia ihmiskauppaa, pitäisi keskittyä rakentamiseen tai ravintola-alaan, koska prostituutiossa ihmiskauppaa on Suomessa todella vähän.

Nyt kaavailtu lakimuutos ei tule vähentämään ihmiskauppaa tai paritusta. Seksityöntekijät sen sijaan joutuvat huonompaan asemaan, jos asiakkaat alkavat varmuuden vuoksi peitellä jälkiään. Asiakkaat alkavat käyttää niin kutsuttuja huoraluureja eli ostavat prepaid-liittymän, josta soittavat tytöille ja pojille. Tällä hetkellä ne, jotka prostituutiota harjoittavat vaativat, että puhelinnumeroiden täytyy olla julkisia, kun asiakkaat soittavat, että tytöt ja pojat pystyvät tarpeen vaatiessa paikantamaan asiakkaat.

Lainsäädännöllisiä esteitä parempi tapa torjua ihmiskauppaa olisi poistaa rangaistukset seksin ostajilta. Tällöin he voisivat turvallisin mielin ilmoittaa poliisille, kun näkevät mitä tahansa paritukseen tai pakotukseen viittaavaa.”

Mikko, 52v

"Prostituutiota tarvitaan, kun ihmisten tarpeet eivät kohtaa"

“Ostan seksiä harvakseltaan, pari kolme kertaa vuodessa. Ensimmäinen kertani oli kymmenkunta vuotta sitten. Se vain tapahtui yhtenä ravintolailtana. Turhauduin, kun kotona ei oikein tapahdu mitään. Siinä tilanteessa helposti alkaa hakea tapahtumia jostain muualta.

Olemme olleet yksissä vaimoni kanssa jo neljänkymmenen vuoden ajan. Meillä on lapsia ja lapsenlapsia. Heidän ja toisaalta myös tottumuksen takia haluan pitää perheen kasassa, vaikka tarpeet eivät enää kohtaakaan.

En jaksaisi tässä iässä enää ruveta puuhaamaan avioeroa, laittaa omakotitaloa myyntiin ja alkaa etsiä asuntoa ja uutta parisuhdetta

Timo, 61v

Minulle ei ole ketään vakioseuralaista, jonka palveluihin turvautuisin, vaan olen yleensä käynyt ravintolassa, jossa tiedän olevan alan naisia. Pääasiassa he ovat venäläisiä, mutta olen kyllä törmännyt suomalaisiin naisiinkin. He ovat kaikki mukavia, eivät millään tavalla ihmiskaupan uhreja. Venäjältä tulee esimerkiksi paljon yksinhuoltajaäitejä, jotka käyvät täällä tienaamassa ja menevät takaisin kotiin. Se on ihan poliitikkojen lässytystä, että noissa ravintoloissa voisi törmätä jollain tavalla ihmiskaupan uhreihin.

Kun ihmisten tarpeet eivät kohtaa, prostituutiota tarvitaan. En jaksaisi tässä iässä enää ruveta puuhaamaan avioeroa, laittaa omakotitaloa myyntiin ja alkaa etsiä asuntoa ja uutta parisuhdetta. En jaksaisi sellaista enää, on helpompi olla kotona. Tietysti parempi olisi, jos vaimo ei olisi aina niin kärttyinen. Varmaan siinä on jotain perusteellista kyllästymistä.

En usko, että nyt esitetty laki vaikuttaa minuun millään tavalla, sillä eivät tapaamani naiset ole ihmiskaupan uhreja. Ainakin silloin, kun heiltä itseltään kysyy, niin kyllä he tekevät työtään vapaaehtoisesti.

Ehkä vaimo olisi mustasukkainen, vaikka ei olekaan minusta enää millään tavalla kiinnostunut

Timo, 61v

Eihän sitä koskaan voi tietää, millaiset ne olosuhteet ovat tuolla rajan toisella puolella, mutta kyllä he ovat kaikki täysin normaalin oloisia ihmisiä.

En ole edes miettinyt, kuinka vaimoni suhtautuisi, jos saisi tietää. Varmaan hän saisi hirmuraivarin. Ehkä hän olisi mustasukkainen, vaikka ei olekaan minusta enää millään tavalla kiinnostunut. Ilmeisesti minäkään en saisi olla kiinnostunut muista.”

Timo, 61v

"Vaimoni tietää menneisyydestäni"

“Olen ostanut seksiä satoja kertoja ennen nykyistä perhe-elämääni. Ensimmäinen kertani oli 80-luvulla työkomennuksella Neuvostoliitossa. Töiden jälkeen lähdimme aina hotellin baariin syömään. Siellä törmäsin ilmiöön, joka silloin tuli minulle yllätyksenä, että iltaa vietettiin aina maksullisten naisten kanssa.

Sittemmin olen matkustellut eri mantereilla ja eri maissa, muun muassa Thaimaassa. Siellä työskennellessäni oli sama tapa: melkein joka ilta baariin ja sieltä seuraa mukaan.

99 prosenttia kohtaamistani naisista oli vapaaehtoisesti mukana. Oli siellä muitakin, mutta heitä me vältimme. Me haimme iloista seuraa, ja siksi ei kiinnostanut kukaan, joka vaikutti vastentahtoiselta tai muuten epämääräiseltä.

Laissa jää hämäräksi se, mistä ostajan pitäisi ymmärtää, että kyse on jonkun hyväksikäytöstä tai muusta sellaisesta

Antero, 46v

Vaimoni tietää menneisyydestäni. Kerroin hänelle ihan avoimesti kaiken, kun tapasimme, eikä hän ole tuominnut minua. Olemme olleet 16 vuotta naimisissa, lapsia olemme tehneet ja housut ovatpysyneet jalassa kodin ulkopuolella. Se aidan toinen puoli on nyt jo nähty.

Prostituutiota tarvitaan, koska seksiä tarvitaan. Moni tekee sitä työtä ihan sydämestään, ja jotkut miehet taas eivät saa seksiä muuten kuin rahalla. Kun kaikki siitä tykkäävät, miksi raha ei voisi vaihtaa omistajaa?

Mielestäni naisillekin voisi miettiä vastaavia palveluita. Voisivat käydä juhlimassa ja päästämässä paineita niin, ettei tarvitse turhia liehitellä ja selitellä kellekään mitään. Lyö vain fyrkat tiskiin ja hoitaa hommat.

Ihmettelen uutta lakiesitystä, jossa lisätään ostajan vastuuta. Laissa jää hämäräksi se, mistä ostajan pitäisi ymmärtää, että kyse on jonkun hyväksikäytöstä tai muusta sellaisesta. Ennemmin poistaisin kaikki lainsäädännölliset esteet prostituutiolta ja perustaisin Suomeen valvottuja ilotaloja. Sillä ehkäistäisiin näkemykseni mukaan paremmin prostituution lieveilmiöitä.”

Antero, 46v

"Olen käynyt elämäni parhaat keskustelut prostituoitujen kanssa"

“Maksan seksistä keskimäärin kerran viikossa. Kesällä lähti vähän lapasesta, ja tuli varmaan käytyä viisikin kertaa viikossa.

Erityisesti prostituution vastustajat antavat sellaisen kuvan, että tyttöpolot ottavat vastaan jokaisen ukon, joka tulee ovesta sisään

Sami, 43v

Aiemmin minulla oli hyvin kielteinen suhtautuminen maksulliseen seksiin. Uskoin kaikki kliseet, joita yleensä esitetään tiedotusvälineissä. Kuten että prostituoidut ovat typeriä tyttöjä, joita äjiät vedättävät. Se ei pidä alkuunkaan paikkaansa! Heissä on paljon opiskelevia ja opiskelleita naisia. Eivät he ole mitään ongelmaisia ihmisiä, vaikka sellainen kuva annetaan. Ja kyllä he seksistä pitävät.

Erityisesti prostituution vastustajat antavat sellaisen kuvan, että tyttöpolot ottavat vastaan jokaisen ukon, joka tulee ovesta sisään. Se ei pidä paikkaansa. Joillain on hyvinkin tiukat vaatimukset asiakkaittensa suhteen, ja jos asiakkaan ulkoisessa olemuksessa on jotain huomautettavaa tai tämä käyttäytyy tökerösti, niin eivät tytöt sinua ota.

Sekin on harhaluulo, että prostituoitujen asiakkaat olisivat luusereita, jotka eivät muuten saa. Mutta kyllä prostituutiota tarvitaan myös siksi, että 40–50-vuotiaat miehet alkavat olla aika heikoilla tässä yhteiskunnassa. Kyllä hekin tarvitsevat naista, ei siitä mihinkään pääse.

Olen ollut siitä yllättynyt, että olen käynyt elämäni kiinnostavimmat keskustelut prostituoitujen kanssa. Olemme keskustelleet kirjallisuudesta, musiikista, Nietzschestä…

Asiakkaat eivät enää vastaisuudessa uskalla ottaa yhteyttä poliisiin, kun näkevät jotain epäilyttävää, koska pelkäävät joutuvansa itse syytteeseen

Sami, 46v

Tunnen hyvin joitakin Tšekeistä tulleita prostituoituja. Heillä on joku toimisto, ja kai se meidän lainsäädäntömme mukaan on parittamista. Mutta ei kukaan näitä tšekkityttöjä tänne ole kahleissa raahannut, vaan kyllä he tietävät, mihin ovat lähdössä. Nämä tytötkin ihmettelevät, että mikä oikeus jollakulla on päättää heidän puolestaan, saavatko he ottaa rahaa seksistä vai eivät.

Ensimmäinen kerta, kun maksoin seksistä, oli viitisen vuotta sitten. Avioliittoni oli mennyt värittömäksi ja seksi kadonnut. Ei se silti helppoa ollut: puolisen vuotta istuin luuri kourassa valmiina soittamaan prostituoidulle, mutta ei siitä mitään tullut.

Kun sitten ensimmäisen kerran olin prostituoidun kanssa, se sekoitti pääni ihan täysin. Halusin pois avioliitosta, ja aloitimme puolen vuoden seurustelusuhteen tämän naisen kanssa. Ei se pitkäaikanen ilo ollut, sillä meillä oli 20 vuotta ikäeroa. Olen aina ollut romanttinen luonne, mutta sen suhteen kaatuminen vei mukanaan viimeisetkin haaveet ikuisesta rakkaudesta ja päätin, etten enää sellaiseen lähde. Helpommalla pääsee, kun maksaa. Se on selkeä homma molempien osapuolien kannalta.

Uskon, että uusi laki tulee vaikeuttamaan tyttöjen tilannetta, vaikka lain tarkoitus on hyvä. Asiakkaat eivät enää vastaisuudessa uskalla ottaa yhteyttä poliisiin kun näkevät jotain epäilyttävää, koska pelkäävät joutuvansa itse syytteeseen.”

Sami, 43v

Haastateltavien nimet on muutettu.

Lue seuraavaksi