1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

NRK: Suomessa toimiva muslimijärjestö päätyi Arabiemiraattien terrorilistalle  

Suomessa toimiva Suomen Islam-seurakunta on liitetty Arabiemiraattien viralliselle terrorilistalle. Listalla on useita pohjoismaisia islamilaisia järjestöjä, kertoo Norjan yleisradio NRK.

Kotimaan uutiset
Suojelupoliisin ovi Helsingissä.
Yle

Useita pohjoismaisia islamilaisia järjestöjä on päätynyt Arabiemiraattien viralliselle terrorijärjestöjen listalle, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Näiden joukossa on myös Suomen Islam-seurakunta. Suomen Islam-seurakunnan jäseniä ovat Suomen tataarit ja seurakunnalla on toimintaa Helsingissä ja Järvenpäässä.

Norjasta listalle on nimetty Det Islameske Forbundet, Ruotsista Islamiska Förbundet i Sverige ja Sveriges Muslimska Förbundet ja Tanskasta Det islamske trossamfund.

Arabiemiraatit julkaisi uuden listan terrorijärjestöinä pitämistään järjestöistä lauantaina.

Suomessa suojelupoliisi ja ulkoministeriö selvittävät listaamisen syitä.

Norjan ulkoministeriö on pyytänyt Arabiemiraateilta selvitystä norjalaisjärjestön liittämisestä listalle.

Kyseessä on yksi Norjan suurimmista islamilaisista yhdistyksistä ja se pyörittää moskeijaa Oslossa. Yhdistys vahvisti NRK:lle, että se on liitetty luetteloon.

– On vaikea tulkita, miksi näin on tapahtunut. Pidimme sitä ensin vitsinä. Olemme hyvin yllättyneitä tapahtuneesta, yhdistyksen johtaja Basim Ghozlan sanoi NRK:lle.

Norjalaisviestimet arvelevat, että pohjoismaiset järjestöt päätyivät terrorilistalle, koska Arabiemiraatit pitävät niitä Egyptissä toimivan Muslimiveljeskunnan osana.

Egypti kielsi viime joulukuussa Muslimiveljeskunnan terrorijärjestönä. Myös Arabiemiraatit liittivät Muslimiveljeskunnan terrorilistalleen lauantaina, kertoi uutistoimisto Reuters.

Listalle päätyneen ruotsalaisen Islamiska Förbundet i Sverige -järjestön johtaja Omar Mustafa kiistää, että järjestöllä olisi mitään tekemistä Muslimiveljeskunnan kanssa.

– Olemme itsenäinen ruotsalainen järjestö, joka ei kuulu veljeskuntaan, Mustafa sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Samalla Arabiemiraattien listalla on myös terroristiverkosto al-Qaidaan kuuluva Nusran rintaman, Irakissa ja Syyriassa taisteluita käyvä ääri-islamistinen Isis sekä shiiataistelijoiden järjestöjä, kuten Jemenissä toimiva Houthi-liike.

Lue seuraavaksi