1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Entinen pääministeri Matti Vanhanen ei niele presidentin arvostelua: "En oikein ymmärrä tätä mielikuvakäsitettä"

Eduskuntavaaliehdokkuutta harkitseva entinen pääministeri kehottaa presidenttiä analysoimaan myös oman ministerikautensa. Ratkaisuksi nykyisiin ongelmiin Matti Vanhanen esittää "sisäistä devalvaatiota".

Kotimaan uutiset
Perheyrittäjien liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen.
Kalle Niskala / Yle

Pääministerinä 2000-luvun lopulla iskeneen laman aikana toiminut Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Matti Vanhanen tyrmää tasavallan presidentin talousjohtajuuteen kohdistuneen arvostelun. Presidentin haastattelun julkaisivat sanomalehti Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun), Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun), Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja Karjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti Sauli Niinistö arvosteli viikonvaihteessa edellisten hallitusten johtajia vaikeiden talouspäätösten välttelystä ja mielikuvien luomisesta. Vanhanen ei ota kritiikkiä itseensä.

– En oikein ymmärrä tätä mielikuvakäsitettä, koska vuosina 2007–2010, jolloin vuoden 2009 lama iski, kaikki oli totta ja todellista, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan noina vuosina tehtiin sekä oikeita asioita että virheitä, mutta hän ei katso tehtäväkseen arvioida kautensa epäonnistumisia.

En oikein ymmärrä tätä mielikuvakäsitettä.

Matti Vanhanen

– Kun talous romahti kahdeksan prosenttia vuonna 2009, olennaisin tavoite oli se, että tästä ei synny samanlaista konkurssiaaltoa ja jättityöttömyyttä kuin 1990-luvun alussa. Jossain onnistuttiin, ja saattaa olla, että jossain epäonnistuttiin. On parempi, että juuri Niinistö ja muut arvioivat niitä epäonnistumisia, Vanhanen sanoo.

Hänen mielestään samalla olisi syytä käydä läpi Sauli Niinistön oma valtiovarainministerikausi.

– Tällä hetkellä ongelma on se, että kun valuutta ei jousta, niin on vähän nopeasti tehoavia keinoja vientikilpailukyvyn parantamiseksi. Tässä tullaan euron ongelmaan, ja saattaisi olla hyvä arvioida myös sitä, mitä 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa euroon liittyessä tehtiin ja jätettiin tekemättä. Toivottavasti Niinistö käy analyysin myös tästä, Vanhanen sanoo.

"Elvytys oli veroelvytystä"

Vanhanen ei hyväksy Niinistön kritiikkiä myöskään siitä, että huippumenoja ylläpidettiin velaksi elvytyksen nimissä.

– Minun kauteni elvytys keskittyi ennen muuta veroelvytykseen. Kaikki menolisäykset, joita tehtiin elvytyksen nimissä, säästettiin vastaavasti muista kehysmenoista.Tältä osin en hyväksy kritiikkiä, Vanhanen sanoo.

Vanhasen mukaan Suomi oli noina vuosina vientivetoisena maana täysin maailmantalouden armoilla. Tämänhetkiseen tilanteeseen hän ehdottaa "sisäistä devalvaatiota".

– Se koostuu useista eri toimenpiteistä. Lähivuosina täytyy olla useamman vuoden noin nollassa oleva palkkaratkaisu, sitten pitää löytää julkisen talouden puolelta keinot verotuksen keventämiseen niin, että kotitalouksien ostovoima edes aavistuksen kehittyisi, ja lisäksi täytyy katsoa se, millä eri tavoin yhteiskunta lisää viennin rasitteita veroilla ja maksuilla, Vanhanen sanoo.

Vanhanen sanoo harkitsevansa ehdolle lähtemistä ensi kevään vaaleihin.

– Positiivinen harkinta on päällä. Olen saanut paljon rohkaisua tähän liittyen, ja olen luvannut, että tämän syksyn aikana päätöksen teen, Vanhanen sanoo.

Lue seuraavaksi