Suomalaismies kuvasi ainutlaatuisen videon valaiden keskellä Norjassa: "Vaimolla oli rajut kommentit, kun kiikareilla katseli merelle"

Valaat ovat saaneet ihmiset sankoin joukoin ihastelemaan merten jättejä vuonojen rannoille.

Ulkomaat
Ilkka Jaakola

Pohjois-Norjan Tromssassa ravinnon perässä tulleet ryhä- ja miekkavalaat ovat saaneet 70 000 tuhannen asukkaan kaupungin sekaisin. Ihmiset ovat innoissaan merten suurnisäkkäistä ja tuhannet uteliaat ihmiset ovat lähteneet katsomaan valaita muun muassa Kaldfjord-vuonon rannoille.

Ryhävalaita
RyhävalaitaIlkka Jaakola

Kolmatta vuotta Pohjois-Norjan Tromssassa asuva kuvaaja Ilkka Jaakola koki sunnuntaina vaikuttavia hetkiä, kun hän päätti lähteä lähemmin tarkastelemaan isoja merieläimiä.

– Olen liikkunut paljon kajakilla merellä ja kalastellut. Nyt kun ensiksi rannalta kuvasin valaita, niin odotin vain sopivaa hetkeä. Aluksi vaikutti siltä, että sinne valaiden sekaan on aika uskalista mennä ja huomasin, että nämä paikallisetkin meloivat valaat aika kaukaa.

– Ei mua oikeastaan pelottanut. Ne ovat aika sympaattisia.

"Eihän siinä mitään mahdollisuuksia ole, jos tuollainen valas hyökkää"

Miekkavalas
MiekkavalasIlkka Jaakola

Niin Norjassa kuin Suomessa asuessaan Jaakola on harrastanut paljon luontokuvausta.

– Tuolla kun olin valaiden keskellä, niin lauleskelin niille ja pidin koko ajan ääntä. Vaikutti, että ne jatkoi omaa hommaansa. Kyllä mä näin niiden silmät ja ne näkivät minut.

Jaakola kertoo, että valaita ui ympäri kajakkia ja välillä myös kajakin alta.

– Eihän siinä mitään mahdollisuuksia ole, jos tuollainen valas hyökkäisi. Se olisi menoa sitten.

Ryhävalas
RyhävalasIlkka Jaakola

Jaakola sanoo, että hänen vaimollaan oli rannalla kuumat paikat, kun oma mies meloo valaiden seassa.

– Vaimolla oli aika rajut kommentit, kun kiikareilla katseli merelle ja näytti siltä, että olen ruuhkassa siellä keskellä.

Ryhävalaita
RyhävalaitaIlkka Jaakola

Jaakola toteaa, että kajakkireissun lopussa alkoi jo pelottamaan, kun vedenkäynti alkoi yltyä ja ryhävalaita tuli paikalle.

– Kun kuusi ryhävalasta hyppää yhtäaikaa ilmaan, niin en ollut varma, huomaavatko ne minun venettäni. Ryhävalas kuitenkin painaa sen kolmekymmentä tonnia.