Venäläismedia: Putin kävi leijonien luolassa

Venäjän mediassa on huomattu presidentti Vladimir Putinin saama viileä vastaanotto Australian G20-kokouksessa. Toisaalta eräissä venäläiskommenteissa Putinin katsotaan saaneen hiljaista tukea muilta BRICS-mailta.

Ulkomaat
Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaamassa toimittajien kysymyksiin G20-kokouksessa Brisbanessa 16. marraskuuta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaamassa toimittajien kysymyksiin G20-kokouksessa Brisbanessa 16. marraskuuta.Mikhail Klimintyev / EPA

Venäläisissä tiedotusvälineissä on kiinnitetty huomiota presidentti Vladimir Putinin saamaan kylmään vastaanottoon Australian G20-kokouksessa.

Moskovski Komsomolets -lehti otsikoi artikkelinsa aiheesta "G20-huippukokous: Putin astui leijonien luolaan".

Gazeta.Ru-uutissivusto katsoo Ukraina-teeman vieneen kaiken huomion ja estäneen maita pääsemästä sopuun vähemmän kivuliaista kysymyksistä.

Sivuston haastattelema ulkopolitiikan asiantuntija Fjodor Lukjanov pitää lohduttomana ja surullisena, että kaikki huomio keskittyi Ukrainaan.

Lukjanovin mielestä G20 olisi Venäjän kannalta G8-ryhmää parempi foorumi, koska G20:ssa enemmistö maista ei aina noudata länsimaiden määrittämää kurssia.

Lähtö nähtiin imago-ongelmana

Ekspert-talouslehti luonnehti Putinin Australiassa saamaa vastaanottoa kylmäksi ja julkeaksi mutta piti Putinin ennenaikaista lähtöä virheenä, koska se tulkitaan hänen heikkoudekseen.

Lehti kirjoittaa tämän aiheuttavan vakavia imago-ongelmia presidentille ja koko maalle, kun kansainvälinen ja ukrainalainen lehdistö otsikoi, että Putin ajettiin Australiasta tai Putin pakeni.

Moskovski Komsomoletsin eli MK:n kuulemat venäläiset politiikan asiantuntijat ovat eri mieltä siitä, oliko Putinin pikainen lähtö viesti vai ei.

INDEM-säätiön puheenjohtaja Georgi Satarov katsoo viestin olleen, että Putin toimii Ukrainan suhteen kuten katsoo tarpeelliseksi eikä niin kuin muut G20-johtajat toivovat.

Politologi Aleksei Muhin puolestaan arvioi, että Australian pääministeri Tony Abbottin uhkailut Putinin ravistelusta Ukrainan vuoksi eivät toteutuneet.

– Tämä osoitti jälleen kerran, että länsi edelleen pelottelee Venäjää ja painostaa psykologisesti mutta ei aio toteuttaa uhkauksiaan, Muhin toteaa MK-lehdelle.

Muhinin mielestä Putin vain kyllästyi kokoukseen eikä hänen ennenaikaisessa lähdössään ole mitään poliittista sanomaa.

BRICS-tapaamiset valopilkkuna

Venäjällä G20-kokouksen valoisena puolena on esitelty Putinin tapaamisia BRICS-maiden kanssa.

Moskovski komsomolets -lehden haastattelema politologi Igor Bunin näki kokouksen ainoana positiivisena puolena, että Putin sai hiljaisen tuen muilta BRICS-mailta siis Kiinalta, Intialta, Brasilialta ja Etelä-Afrikalta.

Myös Ekspert-lehti katsoo BRICS-maiden johtajien tapaamisten osoittaneen, että Venäjä ei ole missään "kansainvälisessä eristyksessä".

Sosiaalisessa mediassa Putinin vastustajat ovat irvailleet presidentin pikaiselle lähdölle Brisbanesta.

Twitterissä muun muassa vitsailtiin, että Putinin tapaamiset Brisbanessa eivät suinkaan rajoittuneet vain yhteen koalaan - hän tapasi myös kaksi kengurua.

Tunnettu Putinin vastustaja Aleksei Navalnyi kirjoitti, että koala kannattaisi nimittää kuvernööriksi tai lähettilääksi, jotta viimeinkin olisi mahdollista ihastella Venäjän viranomaisia.

Lähteet: AFP