Terrorismijutun pääkäsittely alkaa tänään – oikeudessa puidaan, onko Al-Shabaab terroristijärjestö

Jutun pääsyytettyä epäillään veljensä värväämisestä Al-Shabaabiin. Pääsyytetyn epäillään myös valmistelleen veljensä Suomessa asuvien, tekoaikaan alaikäisten lasten kaappaamista ja viemistä Al-Shabaabin koulutusleirille vastoin heidän tahtoaan. Kaikki jutun syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Kotimaa
Poliisiauto oikeustalon edustalla Helsingissä 7. lokakuuta 2014.
Poliisiauto oikeustalon edustalla Helsingissä 7. lokakuuta 2014, jolloin Helsingin käräjäoikeuden valmisteluistunnossa alkoi terrorismirikosepäilyjen käsittely.Sami Halinen / Lehtikuva

Maanantaina alkaa Suomen ensimmäisen terrorismijutun pääkäsittely Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeussalissa tullaan puimaan muun muassa sitä, onko Al-Shabaab terroristijärjestö vai ei.

Syyttäjä katsoo neljän somalitaustaisen keränneen ja toimittaneen rahaa terroristijärjestöksi luokitellulle Al-Shabaabille.

Syytetyt myöntävät, että he ovat siirtäneet rahaa Somaliaan, mutta kiistävät, että kyseessä olisi syytteen mukainen terrorismin rahoittaminen. Samalla syytetyt kyseenalaistavat sen, voidaanko Al-Shabaabia pitää terrorismijärjestönä.

Syyte: Lapset aiottiin kaapata terrorismileirille

Lisäksi jutun pääsyytetyn epäillään värvänneen Afrikassa vankilasta vapautuvan veljensä Al-Shabaab-järjestöön. Hänen epäillään myös valmistelleen veljensä Suomessa asuvien, tekoaikaan alaikäisten lasten kaappaamista ja viemistä Al-Shabaabin koulutusleirille vastoin heidän tahtoaan.

Jutun pääsyytetty kiistää jyrkästi kaikki syytteet.

Asianajajan mukaan pääsyytetyn veli asuu Somaliassa ja on yrittänyt saada omat lapsensa ja puolisonsa, jotka asuvat Suomessa, muuttamaan luokseen.

– Hänellä on ollut luonnollinen pyrkimys yhdistää perheensä, kuvasi terrorismijutun pääsyytetyn asianajaja Jarkko Jaatela valmistelevassa istunnossa lokakuun alussa.