1. yle.fi
  2. Uutiset

Romanian presidentinvaalissa yllätystulos – konservatiivien Iohannis peittosi ennakkosuosikin

Sosiaalidemokraattinen pääministeri Victor Ponta kertoo soittaneensa keskustaoikeistolaiselle haastajalleen Klaus Iohannisille ja onnitelleensa tätä voitosta.

Ulkomaat
Klaus Iohannis juhlii
Presidenttiehdokas Klaus Iohannis tervehti kannattajiaan pääkaupungissa Bukarestissa vaalipäivän iltana.EPA/Raed Krishan

Romaniassa presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva kierros on päättynyt yllätykseen. Etukäteen altavastaajana pidetty keskustaoikeistolainen Klaus Iohannis on voittamassa ennakkosuosikin, sosiaalidemokraattisen pääministerin Victor Pontan.

Kun virallisia tuloksia on saatu noin kolmasosasta äänestyspaikkoja, Iohannis johtaa 55,8 prosentin ääniosuudella. Ponta on jäämässä 44,2 prosenttiin.

Laskennan valmistuminen venynee myöhempään maanantai-aamuun.

Aiemmin illalla ovensuukyselyt povasivat miesten välille hyvin tasaväkistä tilannetta. Ovensuukyselyt eivät kuitenkaan ota huomioon ulkomailla asuvien romanialaisten antamia ääniä, joiden on arvioitu menevän enimmäkseen Iohannisille.

Pontalta onnittelusoitto

Pääministeri Victor Ponta ilmoitti myöhään sunnuntai-iltana, jo ennen ensimmäisten varsinaisten tulosten julkituloa, tunnustavansa tappionsa. Hän kertoi soittaneensa Iohannisille ja onnitelleensa tätä voitosta.

– Tämä on demokraattinen maa. Kansa on aina oikeassa, hän totesi sosiaalidemokraattien puoluetoimiston edustalla Bukarestissa.

Samalla Ponta sanoi, ettei hän ole kuitenkaan eroamassa tappion vuoksi pääministerin paikalta.

Äänestysaktiivisuus nousi sunnuntain vaalissa ennätykselliseen 62 prosenttiin.

Klaus Iohannis on Romanian saksalaisvähemmistöön kuuluva Sibiun kaupungin pormestari, joka on luvannut vaalikampanjassaan kitkeä maasta korruptiota. Hän nousee nyt presidentiksi Romaniaa 10 vuotta johtaneen Traian Basescun tilalle.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi