1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Gynekologiset syöpätaudit lisääntymässä

Naisten gynekologisten syöpätautien määrä on lisääntynyt Pohjois-Suomessa. Erityisen huolen aiheena on lisääntynyt nuorten naisten sairastuminen kohdunkaulasyöpään. Kohdun runko-osan syövän määrän kasvun yhtenä merkittävänä syynä on naisten lisääntynyt ylipaino.

Kuva: YLE

Pohjois-Suomessa todettiin 1990-luvulla vuosittain noin sata uutta  gynekologista syöpää. Nykyisin lukumäärä on noin 200. Pohjoisen Suomen potilaat tulevat hoidon suunnitteluun ja leikkaushoitoon Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

Laajatkaan leikkaukset eivät nykyisin välttämättä vaadi pitkiä sairaala-aikoja. Jatkohoidot toteutetaan omissa keskussairaaloissa. Solusalpaajahoidot voidaan nykyisin toteuttaa lähes aina polikliinisesti.

– Meillä on kahdeksan potilaspaikkaa solusalpaajahoidoille, mutta voimme hoitaa myös kymmentä potilasta päivässä, osastonylilääkäri Ulla Puistola kertoo ja lisää, että uusi naisten ja lasten sairaala lisää hoitopaikkoja.

Yleensä syöpätauti vaatii noin kuusi sytostaattihoitokertaa, ja potilaat voivat elää tapauksesta riippuen laadullisesti lähes normaalia elämää sytostaattihoitojen välillä.

PAPA-tutkimukset ovat tärkeitä, koska nimenomaan oireettomat syövät tulevat siinä esille.

Ulla Puistola

HPV tarttuu sukupuoliteitse

Kohdunkaulan syöpätapaukset laskivat, kun PAPA-näytteitä ryhdyttiin ottamaan 1960-luvun alussa. Nykyisin sairastuneiden määrä on hienoisessa nousussa. Nuorista 30 - 35 -vuotiaista naisista kuitenkin nykyisin vain noin 40 prosenttia osallistuu PAPA-seulontoihin. Tutkimus kuuluu myös 60-vuotiaille. He katsovat sen velvollisuudeksi, ja osallistuvat tutkimuksiin edelleen tunnollisesti.

Kohdunkaulan syöpä ei anna välttämättä minkäänlaisia oireita. OYS:n alueella noin kolmannes tapauksista on edennyt niin, ettei syöpää voida enää leikata. Vaihtoehtoina on tällöin sädehoito ja tarvittaessa sytostaattihoidot.

– PAPA-tutkimukset ovat tärkeitä, koska nimenomaan oireettomat syövät tulevat siinä esille, Ulla Puistola korostaa.

Nuoret, 11 - 12 -vuotiaat tytöt saavat nykyisin rokotteen valtakunnallisessa rokotusohjelmassa. Rokotuksen vaikuttavuus nähdään kuitenkin vasta 15 vuoden kuluttua.

– Rokotukset pitäisi aloittaa ennen ensimmäisiä yhdyntöjä, jotta niiden vaikuttavuus olisi paras mahdollinen.

Ylipaino runko-osan syövän aiheuttaja

Huolenaiheeksi on noussut myös nuorten naisten selkeästi lisääntynyt kohdun runko-osan syöpä.

– Sitä havaitaan ennen vaihdevuosi-ikää ja jopa naisilla,  jotka vielä hankkisivat lapsia tai joilla lapsia ei vielä ole. Tämä on aivan uusi ilmiö, Ulla Puistola huomauttaa.

– Merkittävin, ellei jopa ainoakin syy on ylipaino. Sen lisääntyminen nuorisossa on erittäin huolestuttavaa.

Kohdun runko-osan syövän oireena on vuotohäiriö myös vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla. Potilaat hakeutuvatkin oireiden perusteella tutkimuksiin varhaisessa vaiheessa.

Merkittävin, ellei jopa ainoakin syy kohdun runko-osan syöpään on ylipaino.

Ulla Puistola

Salakavala munasarjasyöpä

Munasarjasyöpä on gynekologisista syövistä huonoennusteisin.

– Se on oireeton eikä siinä ole seulontatutkimuksia, jotka paljastaisivat syövän, Ulla Puistola kertoo.

Yli 70 prosenttia munasarjasyövistä todetaan siinä vaiheessa, kun tauti on levinnyt laajasti vatsaontelon alueelle tai lähettänyt jo etäpesäkkeitä. Munasarjasyövän aiheuttajaa ei tiedetä. Yhtenä syynä voivat olla nykyravinnosta saatavat ympäristön kemikaalit. Noin kymmenen prosenttia tapauksista liittyy jonkin verran perimään. Sairastavuus lisääntyy 50 ikävuoden jälkeen.

–  Harvinaisempia  munasarjasyöpiä tavataan nuoremmillakin, noin 20 – 30 –vuotiailla. Potilaalla on harvoin mitään erityisiä oireita, vaan syöpä oireilee epämääräisinä vatsavaivoina, kuten vatsan turvotuksena ja epämääräisinä kipuina, suolen tai rakon toiminnan muutoksina, osastonylilääkäri Ulla Puistola kuvailee.