1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Sotilas vetää kättä lippaan, mutta miksi?

Sopivan tervehtimistavan valitseminen riippuu kulttuurista ja tilanteesta. Sotilaiden yleisestä tervehtimistavasta on olemassa kaksi teoriaa. Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen käsittelevät ihmisen kehitystä, kommunikointia ja tapakulttuuria Menneisyyden reppu -sarjassaan.

Harri Nousiainen vetää käden ohimolle, kun lippaa ei ole.
Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen ruotivat nettisarjassaan kaikkea sitä tietoa mitä ihmisillä kulkee mukanaan, mutta jonka alkuperää ei tule mietittyä.

Maailman eri kulttuureissa tervehditään muun muassa kumartamalla, kättelemällä, hönkimällä tai vaikkapa neniä hieromalla. Eskimoiden tapa hieroa neniä vastakkain ei ole levinnyt laajemmalle, koska se on vain pienen piirin tapa.

– Ehkä siinä on sitäkin, että se ei kestä soveltuvuuden ja käyttökelpoisuuden kriteereitä. Siihen liittyy erilaisia riskejä, jos ajatellaan tartuntatauteja. Takuuvarmasti siinä leviää flunssat ja influenssat paljon tehokkaammin, sanoo professori Reijo Heikkinen.

Alemmalla on velvollisuus tervehtiä. Ylempi ei koskaan tervehdi alempaansa, mutta vastaa tervehdykseen.

Reijo Heikkinen

Japanissa taas on käytössään kumarrus, joka osoittaa henkilöiden sosiaalisen statuksen.

– Mitä arvokkaammasta henkilöstä on kyse, sitä alemmas alempi kumartaa, jopa 90 asteen kulmaan. Yleensä on kyse siitä, että alempi tervehtii ylempää, koska ihmisillä on tiettyjä statuksia. Alemmalla on velvollisuus tervehtiä. Ylempi ei koskaan tervehdi alempaansa, mutta vastaa tervehdykseen.

Loistava kuningatar

Sotilaiden tapa vetää käsi lippaan sisältää kaksi tulkinaa.

– Alun perin uskottiin, että kysymys on siitä, että ritarit vetivät silmikon pois kasvojensa edestä, ja sillä tavalla osoittivat kuka on kysymyksessä, kertoo professori Reijo Heikkinen.

Alun perin uskottiin, että kysymys on siitä, että ritarit vetivät silmikon pois kasvojensa edestä, ja sillä tavalla osoittivat kuka on kysymyksessä.

Reijo Heikkinen

Toinen tulkinta on lähtöisin brittien laivastosta.

– Laivaston amiraalit halusivat osoittaa kunnioitusta silloiselle Englannin kuningattarelle, Elisabeth I:lle. He vetivät käden silmien eteen ikään kuin osoittaakseen kuinka loistava tämä Elisabeth I on.

Tapa yleistyi ja levisi myös muiden maiden laivastoihin ja maavoimiin.

Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen ovat tehneet aiemmin monta radiosarjaa, yli 200 jaksoa, Yle Kainuun lähetyksiin muun muassa Kainuun historiasta, kainuulaisista merkkihenkilöistä ja patsaista. Nyt monumenttimiehet käsittelevät sarjassaan mukanamme kulkevia asioita. Vastasyntyneilläkin on menneisyyden reppu, mutta aikuisikään ehtineillä se on jo todella iso.