1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Ideologia vienyt järjestöt Arabiemiraattien terroristilistalle

Yle Radio1:n Ykkösaamun ja Ylen aamu-tv:n haastattelemat tutkijat uskovat, että Suomen tataarien seurakunta on päätynyt terroristilistalle virheen vuoksi.

Ylen aamu
Uskonnollinen symboli talon katolla.
Yle

Terrorismin tutkija Juha Saarisen mukaan vaikuttaa siltä, että Arabiemiraattien virallisella terroristijärjestöjen listalle on päätynyt tahoja ideologian perusteella.

– Kun listaa käy läpi, huomataan, että siellä on järjestöjä ja ryhmiä, jotka käyttävät poliittista väkivaltaa mutta myös hyvin paljon sellaisia järjestöjä ja esimerkiksi kansalaisjärjestöjä, jotka harjoittavat hyväntekeväisyyttä sekä puhtaasti poliittisia järjestöjä. On selkeää, että tässä on selvä ideologinen elementti, ketkä tälle listalle ovat joutuneet, Saarinen sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Arabiemiraattien terroristilistalla on noin 90 nimeä, muun muassa tunnettuja väkivaltaisia äärijärjestöjä ja verkostoja, kuten Al-Qaidan eri haaroja.

Saarinen yhtyy arvioihin, joiden mukaan Suomen Islam-seurakunta on listalla käännösvirheen vuoksi. Hän kuitenkin uskoo, että listalla on todella mainittu jokin Suomessa toimiva taho.

– Tataarit edustavat hyvin epäpoliitisoitua islamia, mutta Suomesta löytynee myös seurakuntia ja yhteisöjä, jotka edustavat politisoituneempaa muslimiveljeskuntaa lähellä olevaa islamia.

Saarinen ei halunnut spekuloida, mikä järjestö tai yhteisö voisi olla kyseessä.

Kytkös terrorismioikeudenkäyntiin?

Ylen aamu-tv:n haastattelema arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila puolestaan sanoi, ettei Suomessa ei ole mitään sellaista islamistijärjestöä, joka kuuluisi Arabiemiraattien terroristilistalle.

Hämeen-Anttila uskoo, että Suomen tataariseurakunnan tai jonkin muun Suomessa toimivan tahon joutuminen listalle on virhe.

– Se, mikä minulle tulee mieleen on, että meillä on juuri alkamassa ensimmäinen terrorismioikeudenkäynti. Voihan olla, että jotkin näistä yksittäisistä syytetyistä, että jokin heistä kuuluu johonkin tiettyyn järjestöön ja tuo linkki on hyvin jotenkin nopeasti tulkittu, että järjestö itsessään olisi vastuussa tästä toiminnasta, Hämeen-Anttila pohti.

Lue seuraavaksi