Porvoon synnytyksille haetaan jatkoaikaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri hakee poikkeuslupaa synnytysten jatkamiseksi Porvoon sairaalassa. HUS:in hallitus oli lopulta asiassa yksimielinen.

Kotimaa
Vastasyntynyt vauva.
Johanna Kasvinen / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt hakea poikkeuslupaa Porvoon sairaalan synnytysten jatkamiselle vuoden 2016 loppuun asti.

HUS:in toimitusjohtaja Aki Lindén esitti alunperin, ettei poikkeuslupaa olisi haettu. Hän kuitenkin muutti kokouksen aikana esitystään, ja hallitus päätyi lopulta jatkoluvan kannalle yksimielisesti.

Poikkeusluvan myöntämisestä päättää lopulta sosiaali- ja terveysministeriö.

Sulkemisen taustalla uusi päivystysasetus

Sosiaali- ja terveysministeriön uusi päivystysasetus linjaa, että alle tuhat synnytystä vuodessa hoitavien sairaaloiden synnytysosastot tulisi lakkauttaa. Synnytystoiminnan osalta muutoksen piti astua voimaan vasta 2017, mutta sitä aikaistettiin.

Vuoden 2015 kesäkuun alusta synnytyssairaaloista pitää löytyä muun muassa lastenlääkäri ja välitön valmius keisarinleikkaukseen. Lähtökohtaisesti synnytystoiminnan jatkuminen sairaalassa edellyttää, että synnytyksiä olisi vuodessa noin tuhat. Sosiaali- ja terveysministeriö voi kuitenkin tarvittaessa myöntää synnytysmäärille poikkeusluvan, jos muut ehdot täyttyvät.

Sosiaali- ja terveysministeriön laskelmissa yhtä lakkautettavaa synnytyssairaalaa kohden säästettäisiin noin neljä miljoonaa euroa. Säästöt eivät kuitenkaan tule pelkästään siitä, että synnytyssaleja suljetaan. Samalla voidaan pienentää tai sulkea myös naistentautien - ja lasten vuodeosastoja.

Synnytysosasto on iso osa Porvoon sairaalaa ja lähialueilla pelätään, että osaston lakkauttaminen vaikuttaa koko sairaalan toimintaan. Porvoon synnytyslaitos palvelee koko itäistä Uuttamaata, joka on noin 100 000 asukkaan alue.

Itä-Uudenmaan synnyttäjät karkaavat Helsinkiin

Synnytyspaikan voi Suomessa valita vapaasti. Se onkin tuonut lakkautusuhkaan uuden kilpailuasetelman. Esimerkiksi Porvoossa synnytyksiä on noin 850 vuodessa, mutta Porvoo toivoo, että mahdollisimman moni Helsingin itäosien ja itäisen Uudenmaan äidistä valitsisi sen synnytyspaikakseen. Esimerkiksi sipoolaiset kuitenkin karkaavat naapurikunnasta helposti Helsinkiin. Pelkästään Kätilöopistolla synnytetään 7 000 kertaa vuodessa.

Kätilöliitto on kritisoinut synnytyssairaaloiden sulkemista. Kätilöiden mielestä synnytystoiminnan uusissa säännöissä on kaikki pielessä.

– Yksikään perustelu ei mene läpi. Potilasturvallisuus ei lisäänny, vaan heikentyy. Tämä ei missään nimessä paranna synnytyksen laatua, vaan kyllä siinä käy toisinpäin, sanoo Suomen kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen.

Synnytyssairaaloiden määrä Suomessa on vähentynyt huomattavasti neljässäkymmenessä vuodessa. Vuonna 1975 synnytyssairaaloita oli 62, tällä hetkellä 27 ja ensi vuonna ehkä vain 20.