Tiainen ja Palola: Lääkärit sanelevat omat työehtonsa

Yle Keski-Suomen Nettistudiossa kansanedustajat oikealta ja vasemmalta ovat sitä mieltä, että tekeillä oleva sosiaali- ja terveysuudistus parantaa kansalaisten palveluja. Nettistudion vieraina Mikael Palola (kok.) ja Eila Tiainen (vas.).

Eila Tiainen
Yle Keski-Suomen Nettistudiossa toimittaja Antti Seppälä ja kansanedustajat Mikael Palola (kok.) ja Eila Tiainen (vas.).
Yle Keski-Suomen Nettistudiossa toimittajana Antti Seppälä ja vieraina kansanedustajat Mikael Palola (kok.) ja Eila Tiainen (vas.).

Suomen tuleva sosiaali- ja terveydenhuollon malli sai alueelliset puitteensa perjantaina kun eduskuntapuolueet hyväksyivät jaon erityisvastuualueisiin ja niiden jaon sosiaali- ja terveysalueisiin.

Malli antaa ainakin mahdollisuuden siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelut tuotettaisiin suurin piirtein nykyisten maakuntien alueilla.

Sopu ei kuitenkaan ratkaisut esimerkiksi sote -pakettiin liittyviä perustuslaillisia kysymyksiä. Niihin ottaa kantaa perustuslakivaliokunta myöhemmin.

Sote parantaa palveluja

Eduskuntapuolueet olivat ratkaisussa yksimielisiä, ja yksimielisiä tunnutaan olevan myös siitä, että uusi sote parantaa palveluja.

Palveluketjut yksinkertaistuvat kun sosiaalipuoli ja terveydenhuolto ovat yhdessä, eikä erottelua perus- ja erikoissairaanhoidon välillä enää ole.

Eila Tiainen

– Palveluketjut yksinkertaistuvat kun sosiaalipuoli ja terveydenhuolto ovat yhdessä, eikä erottelua perus- ja erikoissairaanhoidon välillä enää ole. Pelkästään tämä poistaa palveluloukkuja, joihin nykyisessä mallissa on mahdollista pudota, eli että kukaan ei hoida, sanoo Eila Tiainen (vas.).

– Palvelujen paraneminen riippuu siitä miten me jatkossa onnistumme, mutta kyllä tämä suuri mahdollisuus on. Hyvä asia on se, että vastuut ovat siirtymässä leveämmille harteille, sanoo Mikael Palola (kok.).

Mistä lääkärit?

Julkista terveydenhuoltoa piinaa kuitenkin lääkäripula. Esimerkiksi Jyväskylän lääkärintuoleista joka kuudes on täyttämättä, ja pienemmissä kunnissa tilanteet voivat olla vielä vaikeampia. Samaan aikaan lääkäreitä on enemmän kuin koskaan.

Perusturvaliikelaitos Saarikan entisenä johtajana Mikael Palolalla on ollut näköalapaikka lääkärirekrytointiin. Hänen mukaansa lääkärit käytännössä sanelevat omat työehtonsa.

Kysytään, että miten haluat työn tehdä, minä päivinä viikossa, millaisella työajalla, millaisiin potilaisiin haluat keskittyä ja paljonko palkkaa haluat.

Mikael Palola

– Lääkärit otetaan terveyskeskuksissa avosylin vastaan. Kysytään, että miten haluat työn tehdä, minä päivinä viikossa, millaisella työajalla, millaisiin potilaisiin haluat keskittyä ja paljonko palkkaa haluat, Palola sanoo.

Eila Tiainen pitää lääkäreiden asemaa käsittämättömänä.

– Meillä on yksi ammattijärjestö, joka on voinut päättää kuinka paljon meillä esimerkiksi koulutetaan. Jos asiaa katsoo lääkäreiden kannalta, liitto on onnistunut edunvalvonnassaan erinomaisen hyvin. Mutta jos katsoo tavallisen julkista terveydenhuoltoa käyttävän pulliaisen kannalta, niin siinä asiat ovat menneet todella pieleen, hän lataa.

Suuren pelko

Saarikassa on äskettäin hyväksytty rajut säästöt, ja samanlaisen säästämisen pelätään uhkaavan suurilla sote-alueilla.

– Illman Saarikkaa yksittäisinä kuntina samalla alueella olisi jouduttu paljon paljon kovemmille. Kyllä Saarikka on auttanut, ja palvelut on saatu hoidettua kuuden kunnan alueelle hyvin, myös harvaan asutuilla alueilla, sanoo Palola.

– Meillä on paljon pieniä kuntia, joitten budjetista suurin osa on mennyt sosiaali- ja terveysasioiden hoitamiseen, eivätkä ne silti ole siinä onnistuneet. Isommat alueet tuovat ilman muuta etua, toteaa Tiainen.

– Uudessa mallissa palvelut eivät riipu siitä minkä kunnan alueella sattuu asumaan, Palola tiivistää.