1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssarokotteet

Influenssarokotteen hakijat täyttivät pääterveysaseman

Sikainfluenssan jälkiaalloissa heränneet narkolepsiaepäilyt eivät häiritse Kajaanin pääterveysasemalta influenssarokotetta hakemaan tulleita. Influenssarokote halutaan erityisesti silloin, kun jo ennestään on paljon sairauksia.

influenssarokotteet
Influenssarokotteenottajia Kajaanin pääterveysasemalla.
Heikki Rönty / Yle

Maanantaina alkaneet influenssarokotukset (siirryt toiseen palveluun) saivat ihmiset liikkeelle Kajaanissa.

– Ihan mukavalta näyttää jono, ihmiset on lähteneet heti hyvin liikenteeseen. On tärkeää suojata sekä itsensä, mutta myös lähipiiri. Jos joukossa on vaikka vanhuksia, pieniä lapsia tai odottavia äitejä, on suojaus hyvin tärkeää, huomauttaa Kajaanin pääterveysasemalta neuvolatyönpäällikkö Marjo Antikainen.

Varsinkin vanhuksille influenssa on Antikaisen mukaan rankka tauti, ja hän kehottaakin, että erityisesti riskiryhmiin kuuluvat ottavat rokotteen.

– Korkea kuume kestää yleensä 3–5 päivää, ja jälkitautina on vielä keuhkokuumetta, joka on vanhoille ihmisille vakava tauti. Hoitamattomana influenssaan voi jopa menehtyä.

Narkolepsiaepäilyt eivät häiritse

Kajaanin pääterveysasemalla influenssarokotetta maanantaiaamuna hakemassa ollut vanhempi rouvashenkilö toteaa rokotuksen olevan tarpeellinen, kun on paljon sairauksia. Hän tosin päivittelee, että useamman kerran rokotuksen ottaminen on jäänyt liian myöhään, ja flunssa on ehtinyt iskeä.

Sikainfluenssarokotteesta muutama vuosi sitten poikineet narkolepsiaepäilyt eivät ole häirinneet.

– Kyllä se on mielessä käynyt, mutta siitäkään huolimatta ei pelota.

Myöskään vanhempaa mieshenkilöä narkolepsiaepäilyt eivät ole häirinneet. Hän kertoo ottaneensa influenssarokotteen kolme kertaa aiemmin.

Katso oman kuntasi rokotusaikataulut tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi