Yyterin hiekkarannalla kasoittain haisevaa mustaa mönjää

Porin Yyterin rannoilta on kerätty runsaita määriä kuollutta viherlevää. Levä on kerääntynyt hiekkarannalle paksuksi matoksi.

luonto
Yyterin rannalla levämönjää
Antti Mäkelä / Porin kaupunki

Porissa sijaitsevilta Yyterin hiekkarannoilla on kerätty syksyn aikaan runsaasti kuollutta viherlevää. Levä on kerääntynyt aaltojen mukana rannalle paksuksi matoksi, joka haisee pahalta.

Viherlevä haittaa rannan käyttöä, mutta eniten harmia siitä on rannan luonnolle. Kuollut levä tuo mukanaan runsaasti ravinteita, jotka voimistavat dyyniluontoon kuulumattoman järviruo'on leviämistä alueelle.

Puhdistus käynnissä

Porin kaupungin ympäristövirasto on kerännyt syksyn aikana hiekkarannoilta yli sata kuutiota levämassaa. Rannan pohjoispääty on jo puhdistettu levästä.

– Todennäköisesti työ jatkuu, sillä seuraava kovempi aallokko tuo taas lisää levää rannalle, projektipäällikkö Antti Mäkelä sanoo.

Seuraava kovempi aallokko tuo taas lisää levää rannalle.

Projektipäällikkö Antti Mäkelä

Levää kerättiin jo viime vuonna, ja ympäristöviraston mukaan keräys on tuottanut tuloksia. Järviruoko ei ole levinnyt rannan pohjoisosassa vaan on vähentynyt toissakesästä. Ruovikko kuitenkin leviää myös rannan eteläpäässä.

– Tavoitteena on hävittää järviruokokasvusto niin, että tulevaisuudessa hoitotoimenpiteeksi riittää levän kerääminen rantaviivasta, Mäkelä kertoo.

Yyteri on eräs Porin tunnetuimmista matkailukohteista. Kesäisin rannoilla käy kymmeniätuhansia ihmisiä kuukaudessa. Pori on viime vuosina tehostanut Yyterin arvokkaiden hiekkadyynien suojelua.