Lounais-Euroopan tulvissa kuollut jo yli kymmenen ihmistä

Lounaista Eurooppaa koetelleet tulvat ovat vaatineet viime päivinä toistakymmentä ihmishenkeä. Tulvat ovat nyt hiukan hellittäneet, mutta alueelle on luvattu uusia sateita.

Ulkomaat
Tulvan tuhoja Geovassa.
Tulvan tuhoja Geovassa 15. marraskuuta.Luca Zennaro / EPA

Tulvat ovat koetelleet pahiten Pohjois-Italiaa ja Etelä-Ranskaa. Myös eteläisessä Sveitsissä yli äyräiden kohonneet joet ovat aiheuttaneet pahoja ongelmia. Kuluva loppusyksy on ollut alueella poikkeuksellisen sateinen.

Esimerkiksi Pohjois-Italiassa on satanut marraskuun alkupuolen aikana yhtä paljon kuin koko vuonna keskimäärin. Talvikausi on Välimeren maissa yleensäkin sateinen, mutta nyt talvisateet ovat alkaneet paljon normaalia aiemmin. Kuivan kesän jälkeen maaperä on myös hyvin kovaa, joten rankkasateet eivät imeydy maahan, vaan valuvat valtoimenaan puroihin ja jokiin.

Sunnuntain vastaisena yönä kaksi sveitsiläistä naista kuoli heidän talonsa sorruttua kivivyöryn seurauksena lähellä Luganoa. Samantapaisessa onnettomuudessa Italian puolella iäkäs mies ja hänen lapsenlapsensa kuolivat kun mutavöry iskeytyi heidän taloonsa Maggiore-järven rannalla. Etelä-Sveitsin suuret järvet Maggiore ja Luganon järvi ovat nousseet tulvarajalle.

Esimerkiksi Luganon ja Locarnon kaupungeissa viranomaiset ovat sulkeneet rantakatuja ja kehottaneet ihmisiä välttämään yksityisautojen käyttöä.

Erityisen pahoja ongelmia tulvavesi on aiheuttanut Genovan rannikkokaupungin ympäristössä. Vuoren rinteille rakennettu kaupunki on altis tulville, sillä rinteitä valuva mutainen vesi tukkii usein kaupungin katuverkon ja sadevesien ohjailuun tarkoitetun avoviemäriverkon. Genovan pormestari Marco Doria on kehottanut asukkaita pysymään mahdollisuuksien mukaan sisätiloissa ja antamaan palolaitokselle työrauhan tulvatuhojen raivaamisessa.

Tulvat ovat katkoneet monia maanteitä Piemonten alueella ja Ranskaan johtava rautatie jouduttiin joksikin aikaa sulkemaan. Poikkeuksellisen järkyttävän näkymän saivat nähtäväkseen viikonvaihteessa Genovan lähellä sijaitsevan Bolzaneton kylän asukkaat. Tulvavesi tunkeutui kylän hautausmaalle vieden mukanaan noin 70 ruumisarkkua. Kyläläiset kertovat nähneensä vainajien jäänteitä huuhtoutuneena läheiseen Polcevera-jokeen.

Italian pääministeri Matteo Renzi kommentoi maansa tulvia Australiasta, jossa hän on osallistumassa teollisuusmaiden G-20-kokoukseen. Renzin mukaan tulvatuhot johtuvat paljolti siitä, ennalta ehkäisevä tulvansuojelu on lyöty pahoin laimin ainakin kahdenkymmenen vuoden ajan.

Vuorten rinteille olisi pitänyt rakentaa paljon enemmän tukimuureja ja sadevesikanavia. Ligurian aluehallitus vaatii Italian hallitukselta merkittäviä lisävaroja, jotta tulvansuojelua voitaisiin tehostaa.

Rankkasateet ovat aiheuttaneet vakavia onettomuuksia myös eteläisessä Ranskassa. Ranskaa on järkyttänyt erityisesti Nimesin kaupungin lähellä perjantai-iltana sattunut onnettomuus, jossa äiti ja hänen kaksi pientä poikaansa hukkuivat tulvaveden vietyä heidän autonsa mukanaan. Sivulliset onnistuvat pelastamaan autossa olleen perheenisän. Alueella on paljon matalia siltoja, joilla ei ole lainkaan kaiteita. Tulvaveden noustessa viranomaiset sulkevat useimmat silloista, mutta onnettomuuden sattuessa kyseinen silta oli auki liikenteelle.