1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän viranomainen kertoo löytäneensä laktoosia Valion laktoosittomasta smetanasta

Väitetyn laktoosilöydöksen on tehnyt Venäjän elintarvikeviraston Pietarin toimipiste, kertoo venäläinen teollisuusuutissivusto. Valion mukaan on tuotannollisesti mahdotonta, että laktoosittomaan tuotteeseen olisi päätynyt laktoosia.

Valion toimitilat Pietarissa. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Venäjän elintarvikkeita valvova viranomainen kertoo löytäneensä laktoosia Valion laktoosittomasta smetanasta. Asiasta uutisoi venäläinen teollisuusuutisia välittävä verkkosivusto Sfera.fm maanantaiaamuna.

Artikkelissa kerrotaan, että laktoosilöydöksen oli tehnyt Venäjän elintarvikeviraston Rosselhoznadzorin Pietarin toimipiste. Myös venäläinen uutistoimisto Tass kertoi perjantaina, että Rosselhoznadzor oli löytänyt laktoosia suomalaisista laktoosittomista tuotteista.

Valion laktoosittomien tuotteiden pääsyn Venäjän kauppojen hyllyille kerrotaan olevan jälleen vaakalaudalla. Virasto kertoo, että kyseisen smetanaerän toimittaminen kauppoihin on kielletty. Uutisen mukaan muiden Valion laktoosittomien tuotteiden laktoosipitoisuutta testataan tällä hetkellä.

Yle Uutisten tavoittama Valion Venäjän-toiminnoista vastaava logistiikka- ja tuotantojohtaja Mika Koskinen vahvistaa, että Venäjän valvontaviranomainen on antanut julki tietoja mahdollisesta laktoosilöydöksestä Valion smetanasta. Koskinen ei halua kommentoida tapausta tarkemmin, koska hän ei ole vielä saanut Venäjän viranomaiselta lisätietoja asiasta.

– Odottelemme tarkempia tietoja viranomaisilta. Tässä vaiheessa kyse on epävirallisista lausunnoista. En halua kommentoida keskeneräistä asiaa, Koskinen sanoo.

– On kuitenkin täysi mahdottomuus, että laktoosia löytyisi laktoosittomasta tuotteestamme. Tuotantoprosessimme on sellainen, että laktoosia ei voi jäädä tuotteeseen ollenkaan, Koskinen lisää.

Lokakuun lopussa Venäjän elintarvikevirasto kertoi löytäneensä antibioottia Valion juustosta. Valio kommentoi tuolloin, että antibiootin pääsy maitotuotteisiin on mahdotonta.

Venäjä keskeytti meijerituotteiden tuonnin vastapakotteena Euroopan unionin sanktioille elokuun alussa. Myöhemmin Venäjä antoi luvan tuoda laktoosittomia tuotteita, koska Venäjällä ei niitä valmisteta juuri lainkaan.

Käytännössä Valio ei erilaisten viranomaisrajoitusten takia kuitenkaan ole pakotteiden asettamisen jälkeen saanut vietyä laktoosittomia tuotteita myyntiin Venäjälle.