Porin valtuusto ottaa yhteen ensi vuoden budjetista

Kaupunginvaltuusto päättää maanantaina vuoden 2015 veronkorotuksista ja budjetista. Kokouksesta odotetaan kiivaita väittelyjä muun muassa veroista ja säästöistä.

kunnanvaltuustot
Porin kaupungintalo
Antti Laakso / Yle

Porin kaupunginvaltuusto kokoontuu budjettikokoukseensa maanantaina kello 14. Kokouksessa päätetään poikkeuksellisesti samana päivänä sekä vuoden 2015 veroprosentista että budjetista.

Budjetin laatiminen on ollut haastavaa, koska suurimpien puolueiden kokoomuksen ja SDP:n välillä ei ole ollut yksimielisyyttä säästöistä. SDP oli kaupunginhallituksessa lopulta valmis ottamaan lisävelkaa, mutta keskusta- ja oikeistoryhmät ajoivat läpi tahtomansa lisäsäästöt perusturvaan ja sivistystoimeen.

Vasemmistoliitto puolestaan on ollut valmis nostamaan veroja suunniteltua puolta prosenttiyksikköä enemmän. Yle Satakunta seuraa kaupunginvaltuuston kokousta paikan päältä: tapahtumista kerrotaan tällä sivulla ja lisäksi Twitterissä ja Facebookissa.

14:06 Valtuuston kokous alkoi. Äänentoisto temppuilee, joten valtuutetut joutuvat puhumaan ilman mikrofoneja. Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Tapio Furuholm kertoo, että ryhmä äänestää demarien kanssa yhteisistä esityksistä.

*14:13 *Ennen budjetin käsittelyä on listalla kymmenkunta muuta asiaa. Muun muassa asuntomessuista keskustelua: vasemmistoliitosta, perussuomalaisista ja keskustasta arvostelua suunnitelmia ja erityisesti Hevosluodon puolen kaavoitusta kohtaan.

14:50 Vielä keskustelaan koulupsykologeista. Petri Harjula (kok.) nosti esille opiskelijapsykologien ja koulupsykologien määrän lisäämisen. Hänen mielestään on ongelma, että aina korjataan ongelmia eikä panosteta riittävästi opetukseen.

Veronkorotus-keskustelu

14:51 *Keskustelu *veroprosentista alkoi. Ehdotus: Veroprosentiksi 19,75.

14:53 Tapio Furuholm (vas.) olisi halunnut käsitellä veroprosentin ja budjetin yhtä aikaa, koska ne liittyvät yhteen.

14:55 Furuholm muistuttaa, että alun perin veroja piti korottaa 0,75 eikä 0,5 prosenttiyksikköä. Hänen mukaansa kyse on SDP:n ja kokoomuksen ajautumisesta eri linjoille, minkä jälkeen kokoomus kääntyi muiden porvariryhmien puoleen ja alkoi ajaa pienempää veronkorotusta. Furuholmin mielestä veroja pitäisi korottaa 0,75 %-yksikköä.

14:57 SDP:n ryhmänjohtaja Esa J. Wahlman: "Veroäyrin korottaminen aika souvaamista. Valtuustosopimus olisi antanut mahdollisuuden suurempaan korotukseen. Me kannatamme kuitenkin nyt 0,5 prosenttiyksikön korottamista. Mutta muilta osin esitämme kyllä muutoksia budjettiin."

15:01 Juha Vasama (kok.): "Vasemmistoliitto on epäjohdonmukainen. Sillä ehkä saadaan maksimaalinen näkyvyys, mutta niin ei hoideta kaupungin taloutta. Kokoomukselle veronkorotukset ovat vaikea asia. Veroprosentin suuruudella on vaikutusta myös kuntauudistukseen. Olemme vielä toistaiseksi tämänkin päätöksen jälkeen alle 20 %:n veroasteessa.

15:02 Perussuomalaiset ja kokoomus kiistävät, että porvareilla olisi jokin "lyöntitarkoitus" siinä, että veronkorotus on alkuperäistä suunnitelmaa pienempi.

15:03 Ari Jalonen (ps.): "Meidän tavoitteemme on pienentää hallintoa ja nostaa veroja mahdollisimman vähän"

15:05 Eduskunnan verojaoston puheenjohtaja, valtuutettu Sampsa Kataja (kok.) sanoo, että Suomessa tarvitaan talouskasvua ja veronkorotuksilla ei hänen lainaamiensa tutkimusten mukaan saada talouskasvua. Tiukka taloudenpito on hänen mukaansa parempi vaihtoehto: "Haitallisinta talouskasvulle on työn verotuksen kiristäminen."

15:08 Furuholm (vas.): "Palvelut vähintään yhtä iso vetovoimatekijä kuin veroprosentti. Jos korotamme veroja 0,25 %-yksikköä esitettyä enemmän, siitä tulee keskituloiselle 7 euroa lisää veroja kuukaudessa. Valtaosa porilaisista varmasti hyväksyisi tämän noston, jotta homma rullaisi paremmin."

15:10 Aki Nummelin (vas.) syyttää Porin talousvaikeuksista valtionosuuksien leikkauksia ja suuryritysten verokikkailua: "Kokoomus aikoo leikata koulutuksesta! Miten tämän jälkeen saadaan innovaatioita!", Nummelin pauhaa puhujapöntöstä.

15:13 Raisa Ranta (vas.): "Ollaan johdonmukaisia. Me vasemmistoliitossa olemme valmiita etsimään säästöjä muualta kuin mistä porvarit haluavat."

*15:14 *Antti Vuolanne (sd.) Sampsa Katajalle (kok.): "Se, että on rikas ja juristi, ei tee talousasiantuntijaksi. Kiristyvä verotus ei heikennä talouskasvua. Tästä ei ole todisteita, vaan päinvastoin laaja julkinen sektori kasvattaa bkt:ta."

15:17 Pekka Satomaa (Ryhmä Satomaa): "Veronkorotukset eivät riitä kulujen kasvun kattamiseen. Kultaisina Martti Sinisalmen [kaupunginjohtaja-]aikoina veroprosentti oli 17."

15:19 Kataja vastaa Vuolanteelle: "Verotuksen vaikutuksesta on tutkimuksia. Kannattaa tutustua. Sisältää 3–4 a4:sta. Asiasta on laajoja ja arvostettuja tutkimuksia."

15:20 Simo Korpela (kd.): "Naurettavaa puhua, että veroja on liikaa tai liian vähän. Menot on saatava tasapainoon tulojen kanssa."

*15:22 *Lopulta veroja nostettiin 0,5 %-yksikköä. Ei äänestetty, koska kukaan ei lopulta tehnyt muutosesitystä. Veroprosentti siis 19,75 ensi vuonna.

Talousarviokeskustelu

15:23Kokoomus aloittaa talousarvio-keskustelun.

Juha Vasama: "Kokonaissopeutustarve yli 50 miljoonaa. Kaupunginhallituksessa on selvää, että meillä on tiukka tasapainotustarve. Kyse on siitä, tehdäänkö sitä vaiheittain vai yhdellä kertaa enemmän. Budjettivalmistelun toisessa lukemisessa vaadimme yksimielisesti alijäämän tasapainotusta ja tiettyjä lisäinvestointeja."

15:27 Vasama muistuttaa, että kaupunginhallitus sai alun perin aikaan yhdessä sovitun ratkaisun. "Valitettavaa, että prosessin viimeisessä vaiheessa isänpäiväviikonloppuna vasemmistoliitto ja SDP irtaantuivat kokonaisuudesta. Kuulemme varmasti tänään, miksi näin kävi. Siihen asti kokonaisuutta vietiin yhdessä eteenpäin."

15:31 Vasama: "Olisin halunnut kuulla demarien vaihtoehtoisista esityksistä jo kaupunginhallituskäsittelyn aikana."

15:35 Kokoomuksen mukaan ensi vuoden 0,25 prosenttiyksikön veronkorotus ei ole ainoa asia, jolla tasapainotetaan taloutta. Vasama vihjaa, että tarvitaan lisäsäästöjä. Vasama toivoo myös, että neuvotteluihin osallistujilla olisi omilta ryhmiltään riittävä mandaatti budjettineuvotteluihin, jotta ryhmät eivät erkaantuisi sovituista esityksistä.

15:35SDP:n Esa J. Wahlman: "Talousarvion rakentaminen oli työlästä ja vaikeaa. Kaikki neuvottelijat eivät ole olleet mukana alusta asti. Aikaisemmin olemme pystyneet parempaan lopputulokseen."

15:36 Wahlman: "Budjettineuvotteluissa on ollut ylimielisyyttä. Jokainen tietää, kenestä on kyse." "Neuvottelujärjestelmää tulee ehdottomasti muuttaa." Wahlman sanoo ihastuneensa Pirkkalan pormestarimalliin ja toivovansa, että tähän suuntaan edettäisiin Porissa.

15:39 Wahlman: "Porin johtamisuudistuksen eteneminen ollut hidasta. Vielä ei ole mitään mallia, miten uudistus tehdään. Valtuustosopimuksen mukaan pitäisi saada aikaan."

15:43 Wahlman sanoo, että neuvotteluissa alkoi repeilyä, kun tuli puhe miljoonan euron lisämyynnistä kaupungin rakennusten osalta. Wahlmanin mukaan koulutukseen pitäisi saada lisää rahaa. Ryhmä siis kannattaa lisää veroja. "Valitettavaa, että kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta ovat vaikeuttamassa kuntalaisten elämää. Onpa osoite tiedossa, kun hallintokunnat etsivät säästöjä. Koulutoimi on omat säästönsä tehnyt. Mutta oikeistopuolueet haluavat kouluille vielä tiukempaa säästökuuria. Ettekö te muista, mitä kuntalaisille on luvattu?"

"On ilmeistä, että perusturva ottaa säästöjä yksityistämällä. Kuinka pitkälle yksityistäminen halutaan viedä. Me sosiaalidemokraatit vastustamme yksityistämistä."

SDP hyväksyy teknisen toimen lisäsäästöt. Puolue kuitenkin pohtii, millaisilla eväillä teknisen toimen palveluja yhtiöitetään.

15:50Perussuomalaiset ja Janne Salonen sanoo, että talousarvion tasapainoisuus oli hieno asia. Hän kannattaa sitä, että säästöjä on etsitty eikä tehdä alijäämäistä budjettia. "Porissa virkamiehet eivät säästä vaan päinvastoin meidän poliitikkojen on täällä oltava jarruttelijoita. Tämä on Porin erityispiirre", Salonen vaatii ryhtiä myös muun muassa sairaanhoitopiiriltä, jotta kulut eivät kasva liikaa.

*15:55 *Perussuomalaiset haluavat myös yhdistää hallintokuntia säästöjen saamiseksi. Lisäksi ryhmä toivoo, että veroja ei korotettaisi 2016. Ryhmä on myös siitä, että Porin torille ei pidä tehdä 300 000 euroa maksavaa kohtaamispaikkaa. "Kuulostaa hienolta, mutta ei ole rahaa". Ryhmä haluaa myös, että Noormarkun päiväkodin rakentamiskustannuksia hilataan alaspäin 600 000 euroa.

15:58Vasemmistoliiton Tapio Furuholm: "Onnittelen SDP:n valtuustoryhmää paluusta Forssan kokouksen linjoille. Täsmällisesti se kävi niin, että SDP seurasi vasemmistoliiton kantoja. Näiden esitysten mukaan mennään."

*16:00 *"Tavoitteemme on, että olemme mukana budjetin tekemisessä. Tunnelma neuvotteluissa ei ollut negatiivista, vaikka SDP niin sanookin. Esimerkiksi tekninen palvelukeskus on noussut säästöissä esille, ja se on varmasti oikea ratkaisu tavallisten porilaisten kannalta. Porilaisilta tulee palautetta, että siellä on paljon ongelmia. Suorastaan rakastan valtuutettuja Vasama ja Wahlman. Heidän dramatiikan tajunsa on erinomainen. Tänä vuonna veljet päättivät myydä vähän enemmän tavaraa, jotta saadaan lisää rahaa. Aina tulee jänis hatusta näillä taikatempuilla, ja se on pääasia", Furuholm sanoo.

16:04 Furuholmin mielestä organisaatiotyöryhmän hidastelu on ollut hyvä, koska esim. sote-asiassa on tullut paljon uutta. Porilta on hänen tietojensa mukaan lähdössä 46 prosenttia budjetin sisällöstä omista käsistä, kun sote-ratkaisut siirtyvät muualle.

16:07 Furuholm: "Kannatan Wahlmanin esitystä kouluviraston osalta. Lisäksi esitän, että perusturvaan lisätään 1,5 miljoonaa euroa ennaltaehkäisevään toimintaan." Vasemmistoliitto haluaa myös ohjelman sisäilmaongelmien korjauksesta. Furuholm myös esittää, että työllisyyden hoito alistetaan kokonaan kaupunginjohtajan vastuulle.

16:10_ Keskusta _ja Tapio Huhtanen: Porissa tarvitaan uutta ajattelutapaa. Esimerkiksi yksityistämisestä on pidetty kohtuutonta meteliä. Kyse on siitä, miten yksityinen sektori voi tukea kaupungin palveluntuotantoa. Investointeja on pystyttävä lisäämään. On kuitenkin muistettava, että leasing- ja muut uudet rahoitusmallit eivät voi olla ratkaisu, koska investoinnit on aina maksettava. Menoja on joka tapauksessa pystyttävä löytämään. Pysyviä henkilöstösäästöjä on saatava luopumalla vuosittain noin sadasta henkilötyövuodesta.

16:20Vihreät ja Anne Liinamaa: Niukkuuden jakaminen on epäkiitollista. Päätöksentekoa ohjaa valtuustosopimus ja Porin strategia. Säästöpaineet ovat niin mittavat, että pelkät veronkorotukset eivät auta.

Liinamaa: "Välttämättömät säästöt on tehtävä ja on tunnettava todellinen vastuu Porin taloudesta, vaikka siitä ei saa kiitosta ja vaikka eduskuntavaalit ovat ovella. Me emme voi paeta vastuuta. Tämä viestiksi myös vasemmalle. Kukaan ei ole niin oikeassa kuin vasemmistoliittolainen, ainakin omasta mielestään [viimeinen viittaus välihuutojen jälkeen]."

*16:31 *Kristillisdemokraatit ja Simo Korpela: "Jos kriteerinä käyteteään velkaantumista, Pori on yli 50 % velallaan kriisikunta. Tarvittaisiin yli puoluerajojen menevää pyrkimystä taloudelliseen tasapainoon. On kuitenkin turha kuvitella, että jos yksimielisesti päätämme, että Porin talouden on käännyttävä hyväksi, talous myös kääntyy. Valtuuston valta ei ulotu mahdottomuuksiin."

Korpela valittelee, että vihreät ja kristillisdemokraatit eivät ole saaneet läsnäolo-oikeutta kaupunginhallituksen kokouksiin. Hänen mukaansa on vaikea osallistua säästöjen etsimiseen, kun ei pääse päätöksenteossa oikeisiin pöytiin.

16:45 Kristilliset vaativat myös lisärahaa lapsiperheille. "Odotamme, että valtuutetut, myös SDP, varmistavat, että lapsiperheiden kotiapu toteutuu."

16:47 Demareista omaksi ryhmäkseen erkaantunut Pekka Satomaa (Ryhmä Satomaa) puhui valtuustoryhmistä viimeisenä: "Menot kasvavat koko ajan perusturvassa. En ole tyytyväinen talouden ja toiminnan kehitykseen perusturvassa."

*16:55 *Satomaa: "Porin budjettiesitys perustuu toiveajatteluun."

17:00 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok). halusi oikoa keskustelussa esiin tulleita väitteitä asioiden huonohenkisestä käsittelystä ja etenemisestä: "Prosessi on edennyt hyvin ja henkilöstökin on ollut etsimässä säästöjä. Ikävä kyllä olemme tilanteessa, jossa on mietittävä kaupungin toimintaa. Tiedämme, että taloustilanne ei parane. Edessä on vaikeita päätöksiä."

17:02 Laitinen-Pesola: "Käsittely oli pitkään yksimielinen. Kaupunginhallitus ei voi ottaa vastuuta, että valtuustoryhmät tietävät asioiden etenemisestä. Kaupunginhallitus teki viime metreillä painotusmuutoksia, mutta halusimme vähentää säästöjä perusturvasta ja sivistystoimesta. Painetta tuli siis tekniselle puolelle. Olen samaa mieltä Tapio Furuholmin kanssa, että keskustelua on vieläkin aikaistettava."

17:04 Kaupunginhallituksen puheenjohtaja: "Budjettiehdotus tehtiin äänestyksen jälkeen. Neljännessä lukemisessa eräs kaupunginhallituksen jäsenistä kysyi kaupunginjohtajilta, pärjätäänkö tällä budjetilla. Kyllä pärjätään. Lisäraha menee usein rakenteisiin ja sitä emme halua."

17:20: Yksittäiset valtuutetut käyvät kertomassa omia mielipiteitään budjettiesityksestä. Laura Huhtasaari (ps.) arvostelee vasemmistopuolueita velkaantumisen edistämisestä ja rahan jakamisesta.

*17:21 *Arja Laulainen (sd.) selittää demarien mielenmuutosta: "Myönnämme, että erehtyminen on inhimillistä. Erehdyksissä pysyminen on tyhmyyttä. Huomasimme marraskuun alussa, mitä säästöpolitiikasta seuraa. Säästö on kohtuuton lasten, sairaiden ja vanhusten kannalta. Tästä tänään äänestetään. Miten koulutoimessa ja perusopetuksessa voidaan pärjätä, jos säästöt tehdään?"

*17:23 *Raisa Ranta (vas.): "Lapsista ja nuorista kiristämisen ja kuristamisen on loputtava. Myös perusturvasta säästäminen on meillä vähän ajan päästä moninkertaisesti edessä, jos ei ennaltaehkäistä. Talousarvion valmistelussa ensi vuonna pitäisi ottaa mallia Pirkkalasta. Siellä asioita valmistellaan valiokunnissa ja niihin pääsevät kaikki halukkaat valtuutetut mukaan."

17:35 SDP ilmoitti kannattavansa myös perusturvan lisärahoja. Asian toi esille Esa J. Wahlman.

17:39 Kokoomuksen Juha Vasama kävi ilmoittamassa, että ryhmä ei tue muutosesityksiä: "Minulla on ollut se käsitys, että meillä on yhteinen näkemys talouden tasapainottamisesta. Puheenvuorot ovat vahvistaneet käsitystä. Ei kuitenkaan ole kovin reilua sanoa, mistä ei voida ottaa, kun ei samalla tuoda esille vaihtoehtoja, mistä voidaan ottaa. Tuskin maltan odottaa, että puolen vuoden päästä talousarviovalmistelun alkaessa saamme esityksiä SDP:ltä ja vasemmistoliitolta. Esityksiä on helppo vastustaa, mutta olisi hyvä tuoda esille vaihtoehtoja."

17:48 Valtuusto päätti, että työllisyyden hoito siirtyy kokonaan kaupunginjohtajan alaisuuteen.

Äänestykset

18:03Perusturvan säästöt: Perusturvan säästöt menivät läpi eikä vasemmistoliiton ja demarien toive säästöjen kohtuullistamisesta saanut riittävää kannatusta. Äänestys päättyi äänin 33–26. Demarit ja vasemmistoliitto saivat tukea kristillisistä._ (Korjattu klo 18:08, alunperin luki "vihreistä")_

Kristillisdemokraatit saivat läpi haluamansa kirjauksen lapsiperheiden kotiapuun. Kaarina Ranne (vihr.) puolestaan sai läpi toiveensa kaupungin lastensuojelun oman toiminnan tehostamisesta.

18:12_Koulupuolen säästöt: _Vasemmistoliiton Tapio Furuholm arvosteli oikeistopuolueita peruskoulun vastustamisesta ja palasi muisteluissaan 60–70-luvuille. Furuholmin erityisen arvostelun kohteeksi joutuivat perussuomalaiset.

18:19 Demarien Sonja Myllykosken mielestä lisämäärärahaesitys kouluille on maltillinen. Vasemmistoliiton Aki Nummelin puolestaan epäili, että koulusäästöt lisäävät ongelmia kouluissa. Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren mielestä säästöjä pitää tehdä.

*18:20 *Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) puolestaan kävi puhumassa sivistyksen puolesta: "Syömmekö omien lastemme lautaselta? Mikä on kaikkein tärkeintä? Pelkään, että säästöt vaarantavat suomalaisen peruskoulun tulevaisuuden Porissa. Ryhmäkokojen kasvu vie Porilta valtion tukia."

*18:22 *Perussuomalaisten Janne Salonen ihmettelee, että koulujen sulkemisesta huolimatta koulujen vuokrat kasvavat kasvamistaan. "1,2 miljoonaa vuokrat nousevat. Nyt on turha keskustella opetussisällöistä. On tasapainotettava vuokria!"

18:24 Äänessä tuntuvat olevan erityisesti opettajat, nykyiset ja entiset. Arja Laulainen (sd.) muistutti, että vuokrat eivät lisää koulujen kustannuksia. "Vuokrat eivät syö opetusta. Viime keväänä säästimme seinistä [sulkemalla kouluja]. Silloin turvattiin opetusta. Nyt meinataan leikata varsinaisesta toiminnasta!"

18:29 Valtuutettu Tommi Raunela (sd.) peräsi kaupungin johdolta selvyyttä, miten vuokrat vaikuttavat kustannuksiin perusturvassa. Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus oli jo tulossa vastaamaan, mutta kokousta johtanut varapuheenjohtaja Sampsa Kataja (kok.) ilmoitti, että nyt puhutaan koulujen säästöistä. Kysymys jäi siis ilmaan.

18:31 Kalevi Träskelin (sd.) sanoi, että keskustelussa on unohdettu täysin Lavia, joka liitetään Poriin vuodenvaihteessa.

18:34 Kari Hannus tuli selittämään asiaa, jota ei heti saanut valaista. "Sisäiset vuokrat on hyvitetty kaikille hallintokunnille. Myös ensi vuoden budjetissa tämä on laskettu." Arja Laulainen oli siis oikeassa, Hannus sanoi ja muistutti, että keskivuokrat ovat kaupungin kiinteistöissä samalla tasolla kuin yksityisten tiloissa. Yhtiöissä (kuten Himmelin rakennus) tilanne on Hannuksen mukaan eri. Vuokrat ovat korkeammat lainajärjestelyistä johtuen.

18:40 Perussuomalaisten Tommi Salokangas: Säästövaatimus tulee valtiolta. Se pitää ottaa huomioon.

18:42 Porin koulusäästöt menivät läpi: sama äänestystulos kuin perusturvassa ja samat äänestyslinjat. 33–26: vasemmistopuolueet ja kristilliset vastaan muut.

18:46 Hanna Hildén (kok.) vaati valtuutetuilta positiivisempaa näkökulmaa Porin asioihin. Samalla hän muistutti museoille suunnitellun kokoelmakeskuksen rakentamisen tärkeydestä.

18:48 Ismo Läntinen (ps.) halusi sponsorirahojen maksamista vielä vuonna 2015. Antero Kivelä (vas.) muistutti, että vaikka rahan jakaminen loppuu, tänä vuonna jaetut rahat vielä maksetaan. Kyse on tekstimuotoilusta, ei varsinaisesta päätöksentekosta.

18:58 Porin valtuusto jatkaa vielä budjettiesityksen käsittelyä. Isot asiat ohi, mutta yksityiskohdista kuten henkilöstön määrän lisäyksestä yhä keskustelua. Perussuomalaisten Ari Jalonen piti esillä puolueensa lempiteemaa, että esimerkiksi pelastuslaitoksessa pitää säästää hallinnosta, ei suorittavasta henkilökunnasta.

*19:01 *Petri Harjula (kok.) hämmästeli, miksi Porin valtuustossa palomiehet puhuvat palokunnan rahojen puolesta, opettajat koulurahojen puolesta ja lääkärit terveydenhuollon rahojen puolesta. "Uskomatonta!" Harjula puuskahti Ylen toimittajalle. Harjula sanoi myöhemmin puheenvuorossaan ymmärtävänsä, että he ovat asiantuntijoita, mutta samalla hän sanoi, ettei hämmästele, että välillä puhutaan valtuustojen "kuntapuolueista".

*19:08 *Juha Vasama (kok.) pyysi "palomiespuolueelta", että palokunnan asioista käytäisiin keskustelu ennen budjettikokouksia. Jarno Joensuu (sd.) puolestaan sanoi Harjulalle, että kyse on myös Harjulan turvallisuudesta: "Eikö ole hyvä, että edes palomiehet ovat budjetista kiinnostuneita." Joensuu on itse paloesimies.

19:09 Palokuntakeskustelu jatkuu: Simo Korpelan (kd.) mukaan tietyn alan työntekijöillä on varmasti asiantuntemusta oman alansa asioista: "Kyllä meillä valtuustossakin asiantuntemusta tarvittaisiin." Harjula myönsi tämän. Palolaitoksella työskentelevän Petri Hurun (ps.) mukaan he ovat yrittäneet vaikuttaa asioihin etukäteen, mutta se ei ole onnistunut. Huru arvostelee erään pelastuslaitoksen viran täyttämistä ja kohdistaa katseensa kaupunginjohtoon.

19:13 Valtuusto hyväksyi, että palokunnasta pitää etsiä säästöjä hallinnosta. Päätös oli yksimielinen, mikä kirvoitti Petri Hurulta kiitokset.

*19:15 *Valtuusto haluaa selvityksen sisäilmaongelmien korjauksista.

19:21 Vasemmistoliitto vaatii Porin Palveluliikelaitoksen toiminnan alasajoa. Palveluliikelaitoksesta on puhuttu Porissa ennenkin, koska palvelutasosta on tullut valtuutettujen korviin valituksia. Ponsiesitys lähti eteenpäin.

19:26 Porin kaupunginvaltuuston budjettikokous on päättynyt kestettyään 5 tuntia ja 26 minuuttia. Verot nousevat ja säästöjä tehdään. Valtuutetut jaksoivat kokouksen ansiokkaasti kaupungin tarjoamalla makkaralla ja perunasalaatilla sekä kahvilla. Paikalla oli ainakin aluksi myös koululaisryhmä seuraamassa demokratian toimintaa, mutta väki väheni lehtereiltä kokouksen mittaan.