1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Beretta valmis suomalaistamaan "superrynkyt" jos puolustusvoimat valitsee yhtiön aseen

Italialainen asevalmistaja Beretta on valmis antamaan osan uuden rynnnäkkökiväärinsä valmistuksesta ja kokoonpanosta Suomeen Sako Oy:n tehtaille. Näin kävisi siinä tapauksessa, jos puolustusvoimat päätyisi tulevaisuudessa hankkimaan uudet rynnäkkökiväärit Beretalta.

Berettan sotilaskäyttöön tarkoitettuun rynnäkkökivääriin voi kiinnittää erilaisia lisälaitteita, kuten 40 mm kranaatteja ampuvan heittimen. Ase on käytössä Italiassa ja Argentiinassa. Kuva: Beretta / Sako

Italialainen asevalmistaja Beretta on valmis antamaan osan uuden rynnäkkökiväärinsä valmistuksesta ja kokoonpanosta Suomeen Sako Oy:n tehtaille. Näin kävisi siinä tapauksessa, jos puolustusvoimat päätyisi tulevaisuudessa hankkimaan uudet rynnäkkökiväärit Beretalta.

Beretta on jo jonkin aikaa myynyt eri maiden armeijoille uutta komposiitista valmistettua rynnäkkökivääriä ARX-160:tä. Yhtiö on kiinnostunut tarjoamaan "superrynkyksi" kutsuttua asetta myös Suomen puolustusvoimille armeijan perusaseeksi.

Suomessa asetta on jo testailtu. Keväällä 2013 asetta esiteltiin puolustusvaliokunnan jäsenille Beretan asekonserniin kuuluvalla Sakon tehtaalla Riihimäellä.

Beretta voisi "sakolaistaa" aseensa

Maanantaina tehtaalla vierailivat hämäläiset kansanedustajat. Mukana olivat keskustan Sirkka-Liisa Anttila, demareista Johannes Koskinen, Mika Kari ja Jouko Skinnari, perussuomalaisista Ismo Soukola ja kokoomuksesta Timo Heinonen.

Soukola ja Heinonen ovat puolustusvaliokunnan jäseniä.

Timo Heinosen mukaan Beretta on pohtinut tosissaan millä ehdoilla yhtiö voisi tehdä oman asevaihtoehtonsa suomalaisille vielä houkuttelevammaksi.

Se tarkoittaa sitä, että merkittävältä osin aseet voitaisiin tehdä ja koota Riihimäellä

Timo Heinonen

Suomessa nykyisin käytössä olevan rynnäkkökivääri RK 62:n korvaaminen on edessä 10–20 vuoden päästä. Uuden aseen hankinta on satojen miljoonien eurojen arvoinen tilaus.

– Sen huomasi, että asiasta on käyty keskustelua Beretta-konsernin sisällä. Nyt kerrottiin, että yhtiön ARX-rynnäkkökivääri voitaisiin "sakolaistaa". Se tarkoittaa sitä, että merkittävältä osin aseet voitaisiin tehdä ja koota Riihimäellä. Sillä olisi merkittävä työllisyysvaikutus, mutta myös korkean osaamisen vaikutus tänne ja koko Suomeen.

Heinonen korostaa, että Beretan aseen täytyy kuitenkin lopulta osoittautua parhaaksi mahdolliseksi aseeksi Suomen puolustusvoimille.

Riihimäellä sijaitsevan asetehtaan tilannetta valottivat kansanedustajille Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen sekä tuotekehitysjohtaja Kari Kuparinen.

Beretalla ollaan myös valmiita laittamaan uuden rynnäkkökiväärin kylkeen Sakon leima, jos se on suomalaisille tarpeen.

Ase pystyy ampumaan pieniä kranaattejakin

Beretan AXR 160 on valmistettu komposiitista. Se painaa noin kolme kiloa ja sitä voi huoltaa ilman erikoistyökaluja. Asetta voi säätää käyttäjälle sopivaksi.

Siihen voi kiinnittää punapistetähtäimen ja laserosoittimen. Lisäksi aseeseen voi kiinnittää pienen kranaatinheittimen.

Modernia rynnäkkökivääriä on sotilasjulkaisujen mukaan myyty Albaniaan, Egyptiin, Kazakstaniin, Meksikoon ja Turkmenistaniin.

Myös Argentiina ja Intia ovat kiinnostuneet hankkimaan ARX-160:tä.