Yhteistyö tuo kolme tanssiteosta yhteisiltaan Vaasaan

Pohjanmaalla tanssitaiteen eri tahojen yhteistyö kantaa hedelmää. Torstaista lauantaihin on Vaasassa kolmen tanssiteoksen yhteisilta, jonka tuottavat Pohjanmaan tanssin aluekeskus ja vaasalainen tanssiryhmä Malviniemi Company. Kaikissa kolmessa sooloesityksessä näkökulma on naisen.

kulttuuri
Mia Malviniemen sooloteos Hiljaisuus saa ensi-iltansa yhteisillassa 20.11.
Mia Malviniemen sooloteos Hiljaisuus saa ensi-iltansa yhteisillassa 20.11.Jarkko Heikkinen/Yle

Torstaista lähtien Vaasan kaupunginkirjaston Draama-salissa nähdään kerralla kolme tanssin sooloteosta. Idea yhteisillasta lähti vaasalaiselta tanssija, koreografi Mia Malviniemeltä, jolla oli itsellä valmistumassa sooloteos.

– Otin yhteyttä Pohjanmaan tanssin aluekeskuksen toiminnanjohtajaan Annika Sillanderiin ja kysyin olisiko mahdollista tehdä jotakin yhdessä. Heillä oli jo tiedossa norjalaisen Helle Siljeholmin Miss Vertigo -teoksen vierailu, muistelee Malviniemi.

Yhteistyö lähti liikkeelle nopeasti ja mukaan yhteisiltaan tulee myös seinäjokelaislähtöinen Johanna Ikola teoksellaan Mozart variaatioita.

Toiminnanjohtaja Annika Sillander kertoo, että yhteisillassa on esillä kolme vahvaa naisten tekemää ja esittämää sooloteosta. Norjalaisella Helle Siljeholmillakin on side Pohjanmaahan, nimittäin hän oli aluekeskuksen residenssitaiteilijana vuonna 2012.

Pään sisälle ja ulos

Vaasalaisen Malviniemi Companyn sooloteosHiljaisuussaa torstaina yhteisillassa ensi-iltansa. Tanssitaiteilija ja koreografi Mia Malviniemialkoi työstää omaa teostaan vuosi sitten ollessaan taiteilija-apurahalla. Hiljaisuus ei nimestään huolimatta kuitenkaan ole hiljainen ja rauhallinen teos. Näin Mia Malviniemi kuvaa itse teoksensa sisältöä.

Mia Malviniemen Hiljaisuus-teos saa ensi-iltansa yhteisillassa 20.11.
Mia Malviniemen Hiljaisuus-teos saa ensi-iltansa yhteisillassa 20.11.Jarkko Heikkinen/Yle

– Olen lähtenyt liikkeelle siitä, että mitä tässä meidän kehossa ja päässä tapahtuu kun sä pysähdyt ja olet hiljaa. Voisi ajatella, että okei, hiljaisuus, että nyt meditoidaan ja ollaan rauhallisesti, mutta mä olen yrittänyt päästä syvälle pään sisään ja kehon tuntemukseen ja löytää sen, että meissähän tapahtuu paljon silloin, kertoo Malviniemi.

Fyysisen ilmaisun ja tanssin kautta Malviniemi ilmaisee sen mitä päässä ja kehossa muuallakin tapahtuu kun ihminen pysähtyy.

Kolme tanssiteosta nähdään kolmena päivänä peräkkäin Vaasan kaupunginkirjaston Draama-salissa. Lauantain esitysten jälkeen taiteilijat jäävät yleisön haastateltaviksi.