1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Raha ratkaisee – Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymää uhkaa joukkopako

Kunnat ovat käärmeissään Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymälle. Yhtymä on muuttamassa perussopimustaan niin, ettei jäsenille makseta alkupääomia takaisin erotilanteessa. Eropäätöksiä on tehty etenkin Etelä-Karjalan kunnissa ja kaupungeissa, myös Joensuu on liittymässä joukkopakoon.

Joensuu ostaa päihdepalvelut Sovatek-säätiöltä, jonka tilat täyttyvät aiheeseen liittyvillä tietoiskuilla. Kuva: Yle / Maiju Immonen

Itä-Suomen yhteinen päihdehuolto natisee liitoksistaan. Päihdehuollon kuntayhtymässä mukana on yli viisikymmentä kuntaa tai kaupunkia, joista seitsemän eroa käsitellään reilun viikon kuluttua.

Irtaantujia ovat muun muassa Lappeenranta ja Imatra. Asiaa valmistellaan myös Joensuussa.

– Kuntayhtymä on uudistamassa sääntöjään, kuinka toimia ja yksi merkittävä uudistus siellä on se, että alkupääomaa, jonka kunnat ovat sijoittaneet, ei aiota maksaa takaisin kunnille, selventää Joensuun sosiaali- ja terveysjohtaja Eija Rieppo.

Joensuulta perussopimuksen muutos jättäisi kuntayhtymään nalkkiin noin 150 000 euroa.

Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymä = Tuustaipaleen kuntoutuskeskus

Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymä on lähestulkoon yhtä kuin vuosikymmeniä toiminut Tuustaipaleen kuntoutuskeskus Mäntyharjulla. Katkaisuhoidossa, kuntoutuksessa ja eri hoidoissa on tällä hetkellä nelisenkymmentä päihdehuollon asiakasta.

– Yksityisten korvaavien palveluiden tarjonta on tässä tullut koko ajan lisääntyvässä määrin kentälle mukaan, ja sitten tämmöinen laitosmainen yksikkö ei ole siinä niin vahvoilla, tuumaa Itä-Suomen päihdehuollon johtaja Jarmo Toivomäki.

Mikäli kunnat kääntäessään selkänsä päihdehuollon kuntayhtymälle, todella vaativat alkupääomia, voi Tuustaipaleen kuntoutuskeskus ajautua vaikeuksiin.

Toinen tarina on se, ennakoiko asetelma sitten sitä, miten yhteisistä varoista taistellaan uusilla sote-alueilla?

– Tämä voi olla ennakointia siihen kyllä. Nythän sote-järjestelmälain uudistuksessa ei vielä täysin olla selkiytetty, kuinka rahoitus ja kiinteistöjärjestelyt tulevat menemään, niitä parasta aikaa työstetään, pohtii Joensuun sosiaali- ja terveysjohtaja Eija Rieppo.