Kotipihan vitamiinipommi ei ole pakkasta säikähtänyt

Pihlajanmarja on kelpo lisuke liharuoalle ja voipa sillä korvata perinteisen puolukkahillonkin. Pihlajat ovat edelleen täynnä marjaa kun linnut ovat saaneet sitä yltä kyllin, eikä vieläkään ole myöhäistä säilöä C-vitamiineja pakastimeen.

terveys
Jäisiä pihlajanmarjoja puussa.
Katja Oittinen / Yle

Happamasta maustaan tunnettuja pihlajanmarjoja on löytynyt tänä syksynä poikkeuksellisen paljon – ja löytyy edelleen. Tänä vuonna pihlajanmarjaa on tullut jättisato koko Suomeen. Arktisten aromien toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo pakkasen puremien marjojen olevan vielä käyttökelpoisia.

Moisio uskoo, ettei marjojen terveysvaikutuksista ja hyvistä käyttömahdollisuuksista tiedetä tarpeeksi.

– Pihlajanmarjojen poimiminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin. Ei tietenkään kenenkään toisen pihalta saa poimia, eikä myöskään siten, että puuta vaurioitetaan. Kyllä pihlajanmarjat kannattaa ottaa talteen puista ja laittaa vaikka pakasteeseen.

Pihlajasta suoraan ei marjoja kuitenkaan kannata napsia.

– Esimerkiksi porkkanaa, kurpitsaa tai omenaa lisäämällä pihlajanmarjasta saa hyvän hillon tai hyytelön, sanoo Simo Moisio.

Pihlajanmarjajogurttia?

Elintarviketeollisuuden käytöstä kadonnut terveellinen pihlajanmarja katosi samalla myös kuluttajien lautasilta.

– Ennen oli pihlajanmarjaviiniäkin. Historiassa marjaa osattiin käyttää paremmin. Kuten marjan värikin jo kertoo, siinä on paljon C-vitamiinia, Simo Moisio huomauttaa.

Hänen mukaansa nuorten keskuudessa tuntemattomammaksi herkuksi jääneen pihlajanmarjan esille tuominen vaatisi uuden muotoisia elintarvikkeita. Esimerkiksi pihlajanmarjajogurtti voisi Moision mielestä olla hyvä tuote.

Kuten marjan värikin jo kertoo, siinä on paljon C-vitamiinia.

Simo Moisio

Pihlajanmarjojen tunnettuudesta kertoo sekin, etteivät thaipoimijatkaan tohdi poimia puussa roikkuvia marjoja.

– Thaipoimijoita ei ole ohjeistettu poimimaan pihlajanmarjoja. Toki niiden hinta laskisi sitten.

Tänä syksynä jättisadon lisäksi historiallista on se, että pihlajanmarjan hinta on ollut kymmenen senttiä puolukan kilohintaa korkeampi.

Sanonta "pihlaja ei jaksa kahta taakkaa vuodessa" saattaa Moision mukaan pohjautua siihen, että marjaa saa hyvin vain joka toinen vuosi. Lumeen Moisio ei usko marjojen vaikuttavan.

– Pihlajanmarjan sato aaltoilee. Viime vuonna marjaa oli vaatimattomasti. Enpä usko, että sanonta vähäiseen lumimäärään liittyisi. Se jää nähtäväksi, Moisio naurahtaa.