Älä postita hajuvesiä, tulitikkuja tai plutoniumia – lista kielletyistä lähetyksistä on pitkä

Joululahjoja postitse lähettävien on otettava huomioon pitkä lista kiellettyjä aineita. Kuluttajat eivät saa Itella Postin mukaan lähettää toisilleen vaarallisia kaasuja, nesteitä, räjähteitä tai aseita. Monelta jää huomaamatta, että kieltolistalla on paljon arkisiakin tuotteita - kuten vaikkapa tähtisädetikku.

Kotimaa
Joulupaketti jossa hopeanauhasta tehty rusetti.
Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Itellan kuluttajapostin kieltolista on pitkä ja monipuolinen. Kiellettyjen aineiden ja esineiden joukossa on muun muassa räjähteitä, aerosolipulloja, deodoranttia, parfyymia, kynsilakkaa, kasveja ja eläimiä.

Tuotepäällikkö Johanna Rouhe kertoo, että ihmisten on ajoittain vaikea tietää kieltolistalle päätyneitä aineita. Etenkin arkiset esineet päätyvät helposti postipakettiin.

– Kiellettyjen lähetysten joukossa ovat kaikki vaaralliset aineet. Näitä aineita ei saa siis lähettää lainkaan. Helposti ei tule ajatelleeksi, että hajuvedet tai kynsilakat – ihan tavalliset kotitalouden aineet – voivat olla vaarallisia. Samoin tulitikut ja tähtisädetikut. Kielto saattaa tulla yllätyksenä lähettäjälle, Rouhe toteaa.

Johanna Rouheen mukaan esimerkiksi parfyymi on palava neste, minkä takia sen lähettäminen on kielletty.

Ulkomailla on lisärajoituksia

Paketin sisältö on lähettäjän vastuulla. Isoäidin joululahjaparfyymi kannattaakin viedä perille henkilökohtaisesti. Parfyymien kanssa samassa palavien nesteiden kieltoluokassa ovat muun muassa liimat, maalit, asetoni, bensiini, metanoli, sprii ja tinneri.

– Niitä ei tule varmaan mieleen lähettää mummolle. Lähettäjän pitää tietää, mitä saa laittaa postiin, Rouhe toteaa.

Lähettäjän kannattaa epäselvissä tapauksissa tutustua kiellettyjen aineiden listaan Itellan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Jos paketti on lähdössä ulkomaille, niin kiellettyjen aineiden ja esineiden määrä saattaa nousta entisestään.

– Ulkomailla voi olla maakohtaisia rajoituksia (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi Espanjaan ei saa lähettää pelikortteja.

Postilähetykset ovat Itellan mukaan tällä hetkellä poikki Syyriaan ja Somaliaan. Syynä ovat maiden epävakaat olot.

Tablettikoneet ja älypuhelimet liikkuvat kotimaassa

Sähkölaitteita lähetettäessä on kiinnitettävä huomiota akkuihin ja paristoihin. Tuotteessa jo valmiiksi olevat litiumparistot voi lähettää paketissa Suomen rajojen sisäpuolelle. Sama koskee tablettien ja älypuhelimien akkuja. Ulkomaille vastaavia paketteja ei saa lähettää.

– Jos ajatellaan vaikka tabletteja ja älypuhelimia, niin akkujen pitää olla kiinteästi kiinni laitteessa. Lähetykset on myös pakattava hyvin. Ulkomaille näitä laitteita ei pystytä lähettämään, koska emme pysty laittamaan niitä lentopostina, Rouhe sanoo.

Lentoyhtiöt saattavat rajoittaa muidenkin aineiden kuljetusta, jos turvallisuustilanne niin vaatii.

Verkkokaupassa pätevät eri säännöt kuin kuluttajapostissa. Siksi esimerkiksi hajuvesiä voi tilata verkkokaupasta normaalisti. Yritysten on sovittava vaarallisten aineiden kuljetuksesta erikseen Itellan kanssa.