Sairaanhoitaja, lääkäri vai puhelinmyyjä – ihmisen luotettavuus raha-asioissa voi riippua alasta

Luottokortin saa nykyään myös pätkätyöläinen. Pankit arvioivat määräaikaisen työntekijän maksukykyä mm. toimialan perusteella.

Kotimaa
luottokortti
Derrick Frilund / Yle

Luottokorttien myöntämisehdot ovat höltyneet viime vuosina määräaikaisten työntekijöiden osalta. Esimerkiksi Osuuspankissa vaatimuksena luottokortin myöntämiselle oli vielä 2000-luvun alkupuolella vakituinen työpaikka.

– Luottokortin voi saada nykyään määräaikaisellakin työsuhteella. Pätkätyöt ja määräaikaiset sopimukset ovat yleistyneet, ja korttia myöntäessä arvioidaan työllistymistä jatkossa, kertoo pankinjohtaja Pekka Katainen Kymenlaakson Osuuspankista.

Osuuspankki ja Nordea myöntävät luottokortin täysi-ikäiselle Suomessa asuvalle henkilölle, jolla on säännölliset palkka- tai eläketulot. Maksuhäiriömerkintää ei saa olla. Lisäksi hakijan maksukyky arvioidaan. Myös opiskelija voi saada luottokortin, jos on hoitanut raha-asiansa moitteetta.

– Korttia voi hakea, jos korkeakoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa on 90 opintopistettä koossa. Opiskelijat matkustavat paljon ja siksi luottokortti on heille tärkeä, Katainen sanoo.

Myyjillä ja lastenhoitajilla vähän töitä

Luottopäätökset tehdään tapauskohtaisesti kokonaisarvion perusteella. OP-Korttiyhtiöstä kerrotaan, että määräaikaisten työntekijöiden luottokelpoisuutta arvioidaan myös alan perusteella.

– Yksittäinen asia harvoin ratkaisee. Toimialalla on kuitenkin merkitystä, koska on olemassa aloja, joilla määräaikaiset työsuhteet jatkuvat paljon todennäköisemmin kuin toisilla ammattialoilla, toteaa OP-Korttiyhtiön toimitusjohtaja Kai Patovirta.

Luottokortti on tavallaan kelpoisuuden osoitus siitä, että perusasiat ovat ihmisellä kunnossa.

Kai Patovirta

Patovirta ei halua eritellä ammattiryhmiä, mutta esimerkiksi Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ammattibarometrin (siirryt toiseen palveluun) mukaan töitä riittää etenkin terveydenhuoltoalalla. Kovin pula on tällä hetkellä yleislääkäreistä ja hammaslääkäreistä.

Myös hoitajilla, puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjillä sekä sanomalehden jakajilla on hyvä työllisyystilanne. Heikko työtilanne puolestaan on mm. myyjillä, lastenhoitajilla, rakentajilla ja sihteereillä.

– Palvelualoilla on perinteisesti ollut paljon määräaikaisia työsuhteita, mutta nyt sielläkin on yt-neuvotteluja meneillään. Kysyntä on taittunut vähän joka alalla, kertoo palveluesimies Annele Buddas Kaakkois-Suomen TE-toimiston työnvälityspalveluista.

Ruuatkin maksetaan luotolla

OP-Korttiyhtiön mukaan uusia luottokortteja on haettu ja myönnetty tasaisesti viime vuosina. Luottokortin käyttö on kuitenkin muuttunut arkisempaan suuntaan. Kun luottokortilla ennen tehtiin isompia hankintoja, nykyään sillä maksetaan myös ruokaostoksia.

– Ihmiset maksavat luottokortilla samoja asioita kuin pankkikortilla. Jonkun verran isompia hankintojakin, mutta ero oli ennen merkittävämpi. Asiakkaat tekevät nyt valintoja ostoshetkellä, toimitusjohtaja Kai Patovirta sanoo.

Luottokortti on jo monille välttämätön väline esimerkiksi nettiasioinnissa. Se helpottaa asiointia myös ulkomaanmatkoilla.

– Kansainvälisesti tunnettu luottokortti on välttämätön vaikkapa autoa vuokratessa. Luottokortti on tavallaan kelpoisuuden osoitus siitä, että perusasiat ovat ihmisellä kunnossa.