1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjalaismaakuntien tuhkaukset Vaasaan – krematorio ruuhkaantuu

Pohjalaisvainajien tuhkaukset keskittyvät seuraavina kuukausina Vaasaan. Sinne kuljetetaan vainajat Seinäjoelta ja Kokkolastakin, sillä Seinäjoen krematorio on remontissa joulukuun alusta lähtien. Kokkolassa ei omaa krematoriota ole. Tuhkauksissa on odotettavissa ruuhkaa.

Kotimaan uutiset
Vaasan krematorion uuni
Mirka Ojala / Yle

Seinäjoen krematoriossa on tuhkattu kokkolalaisia vainajia maanantaisin. Kun vainajat joudutaan joulukuun alusta lähtien viemään Vaasaan, tuhkausta voi joutua odottamaan pari-kolme, jopa useampia viikkoja. Hintaa nostaa vainajan säilyttäminen kylmiössä Vaasassa.

Kokkolalaisia tuhkataan nyt ennätystahtiin. Yrittäjä Markku Lindholm Mattssonin hautaustoimistosta kertoo, että tänä vuonna määrä nousee yli 70:n, kun viime vuonna vainajia tuhkattiin alle 50 ja toissa vuonna 40.

Yrittäjä Markku Lindholmin mukaan kokkolalaiset vainajat tuhkataan tämän talven ajan Vaasassa totuttua hitaammassa aikataulussa. Vaasassa on kaksi uunia, ja ensin siellä tuhkataan vaasalaiset ja seinäjokiset vainajat. Kokkolalaisten vuoro saattaa tulla vasta viikon tai kahden viikon kuluttua.

Koska Kokkolassa ei ole omaa krematoriota, vainajia on kuljetettu jo 1990-luvulta lähtien Seinäjoelle. Valtaosan kuljetuksista on hoitanut Hautaustoimisto Mattsson.

Tuhkausten määrässä uusi ennätys

– Seinäjoella maanantait ovat olleet kokkolalaisten päiviä.Kun siunaus on ollut viikonloppuna, tuhkaus on yleensä hoidettu nopeasti heti seuraavana maanantaina, kertoo yrittäjä Markku Lindholm.

Seinäjoella maanantait ovat olleet kokkolalaisten päiviä.

Markku Lindholm

Nyt odotteluaika Vaasan kylmiössä saattaa venyä muutamaksi viikoksi. Vaasan seurakunta perii myös säilytysmaksun, joka on 7 euroa yhdeltä vuorokaudelta, eli lähes 50 euroa viikolta. Seinäjoella ei vastaavaa säilytysmaksua ole ollut. Myös tuhkaaminen kallistuu 320 euroon, kun se aiemmin on maksanut 265 euroa.

Talven aikana kokkolalaisten tuhkauksia tehdään kesäkautta vähemmän. Tänä vuonna määrä nousee yli 70:n. Vainajan tuhkaa voi säilyttää vuoden ajan ennen kuin se siirretään uurnalehtoon tai sirotellaan. Lindholmin mukaan kovalla pakkaskaudella tuhkia ei sirotella merelle tai luontoon, joten tuhkauurnia voidaan säilyttää hautaustoimistossa talven yli.

Odotettavissa ruuhkaa

Vaasan seurakuntayhtymän krematoriossa tuhkataan vuosittain noin 500 vainajaa. Vaasasta arvioidaan, että Seinäjoen remontti kasvattaa heillä tuhkausten määrää runsaalla sadalla seuraavien kolmen ja puolen kuukauden aikana.

Hautaustoimen päällikkö Pekka Mäkinen toteaa, että ruuhkaa on tulossa, mutta siihen on pystytty varautumaan hyvissä ajoin.

– Henkilökunta on luvannut tehdä töitä kahdessa vuorossa, jos siihen on tarvetta. Meillä on onneksi kaksi uunia. Ruuhka vaikuttaa siten, että me emme lupaa tuhkan luovutusta omaisille enää samalla viikolla, vaan vasta seuraavalla viikolla. Näin uurnan laskukin on aikaisintaan seuraavalla viikolla. Yleisimmin tilaisuus on järjestetty kahden viikon sisällä tuhkauksesta muutenkin, toteaa Mäkinen.

Lue seuraavaksi