1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. talous

Keski-Suomesta lähti vajaassa vuodessa yli 600 työpaikkaa – kahdelle potkut joka päivä

Keski-Suomen yt-vuosi on ollut erittäin synkkä. Pelkästään viime viikolla maakunnasta hävisi yli 200 työpaikkaa.

Kuva: Yle / Jarkko Riikonen

Yle Keski-Suomen uutiskattaus oli viime viikolla poikkeuksellisen masentavaa luettavaa. Viikon aikana yt-neuvotteluidensa tuloksista ilmoittivat muun muassametsäyhtiö UPM,traktorivalmistaja ValtrajaJyväskylän kaupunki.

Yhden viikon aikana maakunnasta hävisi yli 200 työpaikkaa.

Kuluva vuosi onkin ollut Keski-Suomessa yt-uutisten osalta erittäin synkkä. Tammi-marraskuun aikana maakunnasta on lähtenyt yli 600 työpaikkaa.

Pikainen laskutoimitus kertoo, että vuoden jokaista 261 arkipäivää kohden potkut saa ainakin kaksi työntekijää.

Positiiviset näkymät tuntuvat viiveellä

Irtisanottujen lukumäärä on todennäköisesti vielä suurempikin, sillä uutiskynnyksen ylittävät yleensä yli 10 henkilöön tai pörssiyhtiöihin kohdistuvat irtisanomiset.

– Tämäntyyppinen kehitys on meillä jatkunut jo useampia vuosia, eikä tilanne ainakaan vielä näytä menevän parempaan suuntaan, sanoo Keski-Suomen te-toimiston johtaja Tuula Säynätmäki.

– Toki joissain yrityksissä on jo positiivisiakin näkymiä, mutta ne tuntuvat työllisyydessä viiveellä.

Työttömyystilanne on Keski-Suomessa vaikea. Maakunnan työttömyysprosentti on 15,4.

– Työnhakijoita on meillä yhtä avointa työpaikkaa kohden enemmän kuin maassa keskimäärin. Se, että avoimet työmarkkinat eivät vedä, johtaa siihen, että vaikka henkilöllä on kaikki valmiudet työllistyä, hän ei silti saa töitä.

Osa yrityksistä käy yt-neuvotteluja parhaillaan

Irtisanomiset ovat Keski-Suomessa koetelleet etenkin perinteistä teollisuutta, mutta joukkoon mahtuvat myös 29 työntekijää vähentänyt Keski-Suomen hätäkeskus, 48 työntekijää vähentänyt lihajalostaja Atria, 25 työntekijää irtisanonut Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä 16 metsuria irtisanonut Päijänteen metsänhoitoyhdistys.

Kaikki tämän vuoden irtisanomiset eivät välttämättä vielä ole edes selvillä, sillä useissa yrityksissä yt-neuvotteluja käydään parhaillaan. Esimerkiksi Keuruulla jo alkuvuodesta irtisanonut Otavan kirjapainokäy jo vuoden toista yt-kierrosta.Myös Jyväskylän kaupungin hallinnossa irtisanomiset ovat vielä lopullista sinettiä vailla.

Ikävä totuus on se, että huomattavia yt-neuvotteluja on todennäköisesti odotettavissa vielä vuoden lopun lähestyessä. Esimerkiksi Kesko ilmoitti jo syyskuussa kaavailevansa yt-neuvottelujen aloittamista loppuvuonna.