1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Grilliyrittäjä tarjoaa hampurilaisen välissä hirveä

Lähiruokaa voi tarjota myös pikana. Suomussalmelainen lähiruokagrillin yrittäjä hyödyntää esimerkiksi kotikuntansa kalaa ja hirvenlihaa pikaruuassa. Taustalla on halu tarjota puhtaista raaka-aineista tehtyä pikalähiruokaa.

Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Lähiruokatrendi on rantautunut myös pikaruokalaan. Suomussalmelaisen Janne Autereen lähiruokagrillin listalta löytyy esimerkiksi hampurilainen, johon on käytetty paikallisessa metsässä juosseen hirven lihaa.

– Rajaburgerista on tullut vähän sellainen "juttu". Se on riistapihvihampurilainen, jossa on iso jauhelihapihvi. Pihvimassaan olen laittanut lisäksi lämminsavustettua riistalihaa.

Kalapihviburgerissa on lohihaukipihvi, johon hauki on kalastettu lähialueelta ja kirjolohi on Suomussalmen Hossasta. Kuusamosta lähiruokagrillin yrittäjä kertoo ottavansa esimerkiksi muikkuja ja poropihviä, sillä se on hänen mielestään laadukasta ja maukasta.

Autereen mukaan ideana on nimenomaan, että listalta löytyi vähän normaalista poikkeavaa. Hän korostaa, että on tärkeää luottaa omaan ideaan.

– Lähiruuasta on puhuttu jo pitkään, mutta sitä ei ole kovin monesta paikasta saatavilla. Yksinään touhutessa tietää mitä haluaa, kontaktit avautuvat aina. Jos jotain asiaa haluaa oikeasti edistää, niin ei siinä ole muuta kuin tehdä työtä sen asian eteen.

Vain mielikuvitus on rajana

Penan grillin taustalla yrittäjä on miettinyt mitä haluaisi syödä itse ja mitä haluaisi tarjota asiakkaille. Raaka-aineiden on oltava puhtaita ja ruuan tason hyvä.

Grilli tarjoaa Janne Autereen mukaan puitteet vaikka karjalanpaistin tekoon. Kuva: Sanna Kähönen / Yle

– Mistään gourmesta tässä ei ole kysymys vaan hyvänmakuisesta, puhtaista raaka-aineista tehdystä ruuasta. Loppupeleissä tämä on aika maanläheistä.

Tällä hetkellä pyörien päällä kulkeva Janne Autereen lähiruokagrilli on Suomussalmen keskustassa. Tulevaisuuden suhteen mitään ei ole lyöty lukkoon tai kirjoitettu kiveen.

– En ole tehnyt kenellekään, edes itselleni, selväksi onko tämä tässä vai onkä tämä sellainen grilli, mitä liikutellaan. Minua kiinostaa isoihin tapahtumiin osallistuminen ja ihmisten ruokkiminen vaikka vitostien varressa.

Grilli sinällään tarjoaa Autereen mukaan mahdollisuuden vaikka mihin.

– Periaatteessa tässä voisi tehdä yhtälailla karjalanpaistia tai lohikeittoa kuin hodareita. Se on omasta mielikuvituksesta kiinni, mitä voi tehdä.