1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Tehdaspappi Valtran irtisanotuille: toinen ihminen vierelle

Valtran Suolahden traktoritehtaan yt-neuvottelujen synkin hetki alkoi maanantaiaamuna kuudelta. Tehtaan yli 600 työntekijää joutuvat kukin vuorollaan kuulemaan esimiehiltä jatkuuko työ vai ei. Tehdaspappi Lauri Pietikäinen näkee, että irtisanotun ei kannata jäädä yksin.

Traktorin ostajien puute johti irtisanomisiin Valtralla Kuva: Matti Myller / Yle

Valtra irtisanoo 137 työntekijää samaan aikaan, kun yhtiö on julkistanut historiansa suurimman traktorimallin.

Isot korvat ja pieni suu tässä tarvitaan.

Tehdaspappi Pietikäinen

– Kyllä on aika synkkää, ei tässä tunnelma katossa ole, vähän synkkää on porukan mieli, summaa työsuojeluvaltuutettu Erkki Liimatainen.

Ammattiliiton edustajien lisäksi valtralaiset voivat purkaa tuntojaan oman tehdaspapin, Lauri Pietikäisen kanssa. Pietikäinen työskentelee varsinaisesti Äänekosken seurakunnassa.

– Eihän se mieli ole mitenkään ylennetty, matalalla on ja aralla mielellä ihmisiä tapaan ja jututan, isot korvat ja pieni suu tässä tarvitaan, miettii Pietikäinen.

– Toisilla on mieli hyvinkin maassa ja toisilla on semmosta optimisimia, että kyllä tästä selvitään. Joillakin on jo uusi työpaikkakin tiedossa.

Alamäki jatkuu Ääneseudulla

Valtran irtisanomiset heikentävät entisestään Äänekosken seudun huonoa työllisyystilannetta. Äänekoski on jo äkillisen rakennemuutoksen aluetta metsäteollisuuden laajojen irtisanomisten vuoksi. Tilanteen vakavuus on huomioitu ja Äänekoskelle on perustettu rakennemuutosryhmä.

– Siinä on pohdittu erilaisia vaihtoehtoja miten poislähtevä henkilöstö pystyttäisiin työllistämään tai kouluttamaan uudelleen, sanoo Äänesseudun Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Sari Åkerlund.

– Esimerkiksi biotuotetehdas-hankkeen kautta puunhankintaketjuun tulee mahdollisesti uusia työpaikkoja, toki muitakin täytyy löytyä, pohtii Åkerlund.

Valtio ja ELY-keskus ovat mukana Äänekosken rakennemuutosryhmässä. Vireillä on keskusteluja mm. mahdollisista yritys- ja muista tukimalleista.

Kuin vuoristoradassa

Yt-neuvottelujen loppusuoralla Valtra julkisti maailmanlaajuisesti Saksassa historiansa suurimman tuotekehitystuloksen eli T-sarjan kuningastraktorit.

– Kyllähän tämä on semmosta vuoristorataa täällä ollut. Viime viikon alussa julkaistiin uusi malli ja loppuviikosta tämä tilanne – eihän se mukavaa ole, miettii tehdaspappi Pietikäinen.

Valtran tehdas työllistää liki 900 henkilöä ja se kehittää, markkinoi, valmistaa ja huoltaa Valtra-traktoreita. Valtra Oy on osa yhdysvaltalaista AGCO-yhtymää, joka on maatalouskoneiden valmistajana yksi maailman suurimmista.

Mehän ei tehdä traktoreita ennen kuin ne on myyty.

Erkki Liimatainen

Suolahden traktoritehtaallakaan ei voi ummistaa silmiä ja korvia maailmanmarkkinoiden häiriöiltä – mm. viljan hinnan laskulta ja Venäjän vastapakotteilta.

– Kyllähän kaikki varmaan ymmärtää nämä realiteetit. Mehän ei tehdä traktoreita ennen kuin ne on myyty. Niitä on turha tehdä tuonne pihalle seisomaan, kiteyttää työsuojeluvaltuutettu Erkki Liimatainen.

Toinen ihminen kannustamaan

Lähtöpassien saanti työpaikalta on aina henkilökohtainen kriisitilanne. Tehdaspappi Lauri Pietikäinen korostaa, että kriisissä ei saa jäädä yksin sohvalle murjottamaan.

– Siinä tarvitaan kuuntelijaa, läsnäolijaa, vierellä kulkijaa, verkostoa, ystäviä, läheisiä ja vielä ammattiauttajia, luettelee Pietikäinen.

– Kyllä se on tärkeää se toinen ihminen – semmonen, joka kannustaa että tästä päivä vielä valkenee. Ja vaikka tämä ei ole kenellekään helppo päivä tässä talossa, niin onneksi 700:lla vielä työ säilyy, muistuttaa Pietikäinen.