1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuija haastoi Keskon käräjille: 26 vuotta kassalla osa-aikatöissä

Osa-aikatyön tunteja ynnätään poikkeuksellisessa jutussa Tampereen käräjäoikeudessa. Kaksi pitkän työuran tehnyttä marketin kassatyöntekijää vaatii Keskolta korvauksia työn vastentahtoisesta osa-aikaisuudesta. Oikeudelta odotetaan ennakkopäätöstä.

Kotimaan uutiset
Tuija Hanhisalo
Jan Hynnä / Yle

Kaksi pirkanmaalaista kassatyöntekijää on haastanut Keskon oikeuteen ja vaatii korvauksia työn vastentahtoisesta osa-aikaisuudesta. Korvausvaatimukset vaihtelevat 10 000 euron molemmin puolin.

Kaupan alalla yleiset osa-aikatyön ongelmat on tähän mennessä ratkaistu pääosin sovittelulla, nyt ennakkopäätöstä haetaan oikeudesta. Asiaa puidaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa tällä viikolla.

Toinen oikeuteen menijöistä on tamperelainen Citymarketin kassatyöntekijä Tuija Hanhisalo. Yli 26 vuotta kestäneen työuran jälkeenkin hän saa edelleen töitä vain 31 tuntia viikossa.

Hanhisalo sanoo, että työehtosopimuksen vastaisesti työtuntimäärää ei ole lisätty, vaikka hän on tätä toivonut. Samoihin aikoihin isoon yritykseen on palkattu kymmeniä uusia työntekijöitä ja vuoroihin on otettu myös vuokratyöfirmojen ihmisiä.

31 tuntia viikossa ei elätä.

Tuija Hanhisalo

– Vuosien aikana ovat työehtosopimukset tulleet tutuiksi ja olen todennut, että työnantaja rikkoo niitä tosi räikeästi. Minullakin on oikeus täysipäiväiseen työmäärään – 31 tuntia viikossa ei elätä. Minunkin jälkeeni tulee uusia työntekijöitä, jotka tarvitsevat kokopäivätyötä. Nyt oli sopiva aika lähteä oikeuteen.

Suurennuslasin alla

Työtunteja koskeva erimielisyys Hanhisalon ja Keskon välillä alkoi parisen vuotta sitten. Asiaa yritettiin sovitella syyskuussa, mutta tuloksetta. Hanhisalon mukaan hänen kohdallaan Kesko vetoaa sairauspoissaoloihin, joihin kuitenkin on ollut hyvä syy ja lääkärintodistus.

Prosessin aikana Hanhisalolle on tullut tunne suurennuslasin alla olosta ja kyttäämisestä.

Hanhisalon mukaan Lielahden Citymarketissa kokoaikatyötä tekevät lähinnä osastopäälliköt. Muut tekevät osa-aikatyötä yleensä 15-33 tuntiin viikossa.

– Useimmat haluaisivat kokoaikatyötä. Ylimääräisistä vuoroista ja tunneista lähes tapellaan.

Hanhisalo lähtee oikeuteen tyytyväisin mielin.

– Oikeustaistelu on mielestäni oikein hyvä asia. Se antaa signaalin muillekin taloille ja muillekin ketjuille. Sitä varten tehdään työehtosopimus, että sitä noudatetaan puolin ja toisin.

Käräjäoikeus antaa päätöksensä parin viikon kuluttua. Todennäköistä on, että ratkaisua puidaan myös ylemmissä oikeusasteissa.

Oikeudenkäynnin jälkeen Tuija Hanhisalo toivoo työrauhaa ja sitä, ettei häntä savusteta ulos työpaikalta.

Asian valmisteluistunnossa K-Citymarketin lakimies on kiistänyt kassatyöntekijöiden korvausvaatimukset. Hänen mukaansa työnantajan kanta tulee esiin oikeudessa. K-Citymarket ei halua tässä vaiheessa kommentoida kiistaa muuten Yle Uutisille.

Päivitetty 18.11. klo 14.00: Lisätty työnantajan valmisteluistunnossa esittämä kommentti asiasta.

Lue seuraavaksi