1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuomioja Arabiemiraattien terrorilistasta: Jokseenkin selvää, että kyseessä käännösvirhe

Norjan yleisradioyhtiö kertoi eilen, että Arabiemiraattien viralliselle terrorijärjestöjen listalle on päätynyt useita pohjoismaisia järjestöjä, mukaan lukien Suomen Islam-seurakunta. Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää tataariseurakunnan päätymistä listalle käännösvirheenä.

Ulkomaat
Erkki Tuomioja
Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan on jokseenkin selvää, että Suomen tataariseurakunta on päätynyt Arabiemiraattien terroristijärjestöjen listalle käännösvirheen vuoksi.

– Se on jokseenkin selvää, että tämä käännösvirhe alkuperäisestä arabiankielisestä englantiin on tapahtunut heidän tiedotuksessaan ja täällä ensimmäiseksi tulkittu kohdistuvan sellaiseen järjestöön, jota he eivät olleet tarkoittaneet, Tuomioja sanoo.

Hänen mukaansa tämä ei poista sitä asiaa, että kokonaisuus on muuten selvitettävä.

– On tietysti ylipäänsä kysymys, onko oikea ja tarkoitettu järjestö siellä perustellusta syystä vai ei. Tässä suhteessa edustajamme on jo käynyt siellä ulkoministeriön puheilla.

Tuomioja kertoo, että myös muilla Pohjoismailla – Ruotsilla ja Tanskalla – on samanlaisia ongelmia ja kysymyksiä. Hänen mukaansa nyt katsotaan, toimivatko maat asiassa yhdessä.

– Uskon, että täällä Suomessa on läheisempi ja parempi asiantuntijuus arvioimaan sitä, onko jokin täällä toimiva järjestö minkäänlainen terrorismiyhteyksiä omaava järjestö tai ei.

Viranomaisilla ei ainakaan toistaiseksi ole tietoa tällaisesta, Tuomioja sanoo.

Norjan yleisradioyhtiö NRK uutisoi eilen sunnuntaina, että useita pohjoismaisia islamilaisia järjestöjä on päätynyt Arabiemiraattien viralliselle terrorijärjestöjen listalle. Järjestöjen joukossa kerrottiin olevan myös Suomen Islam-seurakunta.

Ensimmäistä lausetta tarkennettu 17.11. kello 19:07: Tuomioja viittaa käännösvirheellä Suomen tataariseurakuntaan. Ulkoministeriö kertoi myöhemmin, että Yhdistyneet arabiemiirikunnat epäilee terrorismistaSuomen islamilaista yhdyskuntaa.

Lue seuraavaksi