1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueet

Turun toriparkki selätti vastustajansa yhden äänen enemmistöllä

Kaupunki ei valmistele uudelleen kauppatorin asemakaavaa. Valtuuston päätös mahdollistaa maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisen. Ratkaisu syntyi lukemin 34–33.

puolueet
Turun kauppatori.
Yle Uutisgrafiikka

Turun kaupunginvaltuuston niukka enemmistö on toriparkin toteutuksen kannalla. Valtuusto päätti maanantai-iltana yhden äänen enemmistöllä, että kauppatorin asemakaavaa ei lähetetä uuteen valmisteluun. Äänestystulos oli 34–33 eli täsmälleen sama kuin kaksi vuotta sitten, jolloin valtuusto hyväksyi voimassaolevan, toriparkin mahdollistavan kaavamuutoksen.

Rkp:n linjaus varmisti voiton

Toriparkin kannattajien voiton ratkaisi viime kädessä Rkp:n kolmehenkinen ryhmä, joka päätti asettua tukemaan korkeimman hallinto-oikeuden viime kesänä vahvistamaa nykykaavaa. Toriparkin kannalla olivat myös pääosa kokoomuksen ja Sdp:n valtuutetuista, keskustan Jarmo Laivoranta ja Annika Saarikko sekä perussuomalaisten Timo Laihinen.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Lauri Kattelus oli helpottunut lopputuloksesta lähes kolme tuntia kestäneen puheruletin ja tiukan äänestyksen jälkeen.

– Voitto oli niukka, mutta odotettu. Tästä on kuitenkin hyvä lähteä kehittämään Turun keskustaa.

Kattelus oli vakuuttunut siitä, että vääntö toriparkista jatkuu tulevaisuudessakin muodossa tai toisessa.

– Ainakin maankäyttösopimuksen ja katusuunnitelmien hyväksymisen osalta on odotettavissa samanlaista vääntöä. Tästä on tullut monelle symbolinen kysymys, minkä johdosta on vaikea tulla puolin ja toisin pois omista poteroistaan.

Yhden äänen ironiaa

Toriparkin vastustajat olisivat halunneet lähettää kaavan uuteen valmisteluun ja poistaa merkinnän maanalaisesta pysäköintilaitoksesta. Hanketta ajoivat vihreät, vasemmistoliitto, valtaosa perussuomalaisista, Sinivalkoisen rintaman Olavi Mäenpää, kristillisdemokraattien Ville Auvinen, Sdp:n Piia Elo, Mari-Elina Koivusalo ja Kjell Lundahn, keskustan Sakari Hihnala ja Alas Ali sekä kokoomuksen Pauli Kossila ja Nora Viikari.

Vasemmistoliiton Li Andersson oli jo ennalta varautunut niukkaan tappioon.

– On tässä tiettyä ironiaa, että asia menee toistuvasti Turussa läpi yhden äänen marginaalilla.

Li Andersson uskoo, että kaava-asia on nyt loppuun käsitellty. Täyttä työrauhaa toriparkin suunnittelijoille ei silti ole luvassa.

– Kaikki riippuu siitä, miten prosessi jatkuu. Näen edelleen, että hankkeeseen liittyy kaupungin kannalta merkittäviä taloudellisia riskejä. Kaikenlaisia käänteitä saattaa vielä olla luvassa, mita tulee toriparkin toteutukseen, arvioi Andersson.

Lue seuraavaksi