Perustuslakiasiantuntijat: Soten kanssa tulee vielä ongelmia

Pahimmat perustuslailliset ongelmat ovat kuntien asema ja kansalaisten olematon vaikutusvalta. Kunnat voivat menettää uudistuksessa päätösvaltaansa ja puolet budjetistaan.

politiikka
Sote.
Yle

Viime viikon lopulla saattoi saada käsityksen, että hallituksen sote-kiista on ratkaistu. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) ilmoitti perjantaina, että yhteinen linja taistelukumppani kokoomuksen kanssa on löytynyt.

Akatemiaprofessori Kaarlo Tuorin mielestä perustuslailliset ongelmat eivät ole hävinneet minnekään. Nyt ollaan samassa tilanteessa kuin viime kesänä.

– Kunnille jää tässä maksajan rooli, mutta ei paljon muuta. Kunnille maksetaan valtionosuudet ja ne lisäävät siihen vähän verotulojaan. Nämä rahat siirretään järjestämisalueille, jotka edelleen jakaa ne sinne tuotantoalueille, tiivistää professori Tuori.

Vallan ja rahan menetys koskevat etenkin pikkukuntia. Tällä hetkellä kuntien rahoista puolet kuluu sosiaali- ja terveyspalveluihin. Sote-esityksen mukaan kunnat eivät enää voi tuottaa tai ostaa palveluja vaan tuottamisvastuu siirtyy kuntayhtymille.

"Parempaakin on nähty"

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) myöntää, että takkuista on ollut.

– Paremmin valmisteltuja lakejakin on ollut. Normaalisti tällainen laki olisi voinut valmistua parissa vuodessa, sanoo Koskinen.

Perustuslakiasiantuntijat pitävät ongelmana myös aikataulua. Lakipykälien kirjoittaminen vie aikaa ja sitä ei nyt ole.

– Voidaan tässä poliittiseen sopuun päästä, mutta pidän sitä aika epätodennäköisenä, että lainsäädäntötyö saadaan valmiiksi, sanoo professori Kaarlo Tuori.

Osa perustuslakiasiantuntijoista piti lakiesitystä niin keskeneräisenä, etteivät he suostuneet kommentoimaan näkemättä valmista tekstiä.

Kansalaisen kannalta tärkeintä olisi hoitoon pääsy ja hoidon taso. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että hallintohäkkyröiden laatiminen vie enemmän aikaa kuin sen miettiminen, millaista palvelua asiakas saa.