Stubb: Suomi ja Viro yhteisymmärrykseen LNG-terminaalista

Suomen ja Viron välille valmistuu kaasuputki viimeistään vuonna 2019, pääministeri Alexander Stubb sanoo. Terminaalien ja putken rahoitus ei ole kuitenkaan vielä varmistunut. Viron pääministeri totesi, että riippuvaisuus yhdestä kaasulähteestä on ongelma ja riippuvaisuus Venäjästä tuplaongelma.

Kotimaa
Taavi Röivas ja Alexander Stubb
Toimittaja Petri Raivio haastatteli pääministereitä tiedotustilaisuuden jälkeen.

Suomi ja Viro ovat päässeet yhteisymmärrykseen LNG-terminaalista, pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoo. Maiden välille rakennettavan kaasuputken on määrä valmistua viimeistään vuonna 2019, hän kertoo.

Sekä Suomeen että Viroon rakennetaan Stubbin mukaan terminaali LNG:tä eli nesteytettyä maakaasua varten. Terminaalien ja kaasuputken rakentaminen suunnitelman mukaisesti riippuu kuitenkin siitä, saadaanko hankkeisiin riittävästi rahoitusta EU:lta.

Suomen terminaali sijoitettaisiin näillä näkymin Inkooseen Uudellemaalle, hän arvioi. Sen kokoluokkaa luonnehditaan merkittäväksi. Viron terminaali olisi pienempi ja rakennettaisiin kaasun jakelua ja huoltovarmuustarpeita varten.

Stubb neuvotteli asiasta maanantaina Viron pääministerin Taavi Rõivasin kanssa. Stubbin mukaan kaksikko keskusteli myös Latvian infrastruktuuriin liittyvistä kysymyksistä. Ne liittyivät kaasun keräämiseen ja säilyttämiseen.

Stubbin mielestä päätös on erittäin tärkeä molemmille maille. Hän uskoo, että putken rahoituksesta 75 prosenttia saadaan Euroopan unionilta.

On tärkeää, että kaasuputki ja terminaalit rakennetaan niin nopeasti kuin se teknisesti on mahdollista, Rõivas painotti tiedotustilaisuudessa.

– LNG on tulevaisuutta, Stubb sanoi. Hän ei kertonut, paljonko kokonaisuus tarkalleen maksaa, mutta arvioi, että kyse on muutamasta sadasta miljoonasta eurosta.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) katsoo, ettei putkea kannata rakentaa, jollei myös alueellista terminaalia rakenneta.

– Näin ollen projektit muodostavat ison investointikokonaisuuden, jonka kaikkia osia tarvitaan. Kokonaisuuden on oltava myös taloudellisesti toteutuskelpoinen, sillä loppupeleissä investoinnin kustannukset siirtyvät kaasun käyttäjien maksettavaksi, hän sanoo valtioneuvoston tiedotteessa.

Rõivas: Riippuvaisuus ongelma, Venäjä tuplaongelma

Stubb kertoo, että Suomi ja Viro päätyivät ratkaisuun kahdesta syystä.

– Ensimmäinen on se, että päätös tehtiin Eurooppa-neuvostossa muutama viikko sitten, että on parannettava kaasu- ja energiaturvallisuutta Suomen ja Viron välillä, hän sanoo Yle Uutisille.

– Toinen oli se, että tämä projekti on ollut putkessa muutaman vuoden ja nyt se piti saada maaliin. Viron pääministerin kanssa, yhteistyössä virkamiestemme kanssa, neuvoteltiin hyvä kompromissitulos, joka sisältää nämä terminaalit ja tämän putken.

Rõivas pitää huonona vaihtoehtona sitä, että Viro olisi riippuvainen vain yhdestä lähteestä tulevasta kaasusta.

– Riippuvaisuus on iso ongelma jo, ja jos se riippuvaisuus on Venäjästä, sitten se on tuplaongelma, Rõivas sanoo. Hänen mielestään maanantaina solmittu sopu on positiivinen asia paitsi Virolle myös Suomelle.

– Meillä on jo hyvät yhteydet sähkössä. Se on tosi positiivinen esimerkki. Nyt tulevat kaasuyhteydet, se on selvästi positiivista, hän arvioi.