1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Raportti: Maailmassa on enemmän nuoria kuin koskaan aiemmin

YK:n väestörahasto Unfpa kertoo, että nuorten määrä kasvaa nopeimmin kehitysmaissa, joissa asuu noin yhdeksän nuorta kymmenestä. Unfpa vaatii satsauksia ennen kaikkea koulutukseen ja terveyteen.

Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Maailmassa on 1,8 miljardia 10–24-vuotiasta lasta ja nuorta, YK:n väestörahasto Unfpa kertoo. Tämä on enemmän kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa, Unfpa toteaa.

Unfpa kertoo arviostaan tänään tiistaina julkaisemassaan raportissa.

Unfpan mukaan nuorten määrä kasvaa nopeimmin köyhimmissä maissa. Kehitysmaissa asuu lähes yhdeksän nuorta kymmenestä. Osassa maita myös nuorten osuus väestöstä kasvaa, Unfpa arvioi.

Eniten nuoria on Intiassa: siellä 10–24-vuotiaita on 356 miljoonaa. Kiinassa heitä on 269, Indonesiassa 67, Yhdysvalloissa 65, Pakistanissa 59, Nigeriassa 57, Brasiliassa 51 ja Bangladeshissa 48 miljoonaa.

Unfpan toiminnanjohtaja Babatunde Osotimehin sanoo, että keskeistä on panostus koulutukseen ja terveyteen. Tiedon ja taitojen on oltava sellaisella tasolla, että ne mahdollistavat nuorten kasvamisen innovoijiksi, ajattelijoiksi ja ongelmanratkaisijoiksi.

Myös terveellinen siirtymä murrosiästä aikuisuuteen on taattava: tällä hetkellä yli kahdella miljoonalla 10–19-vuotiaalla on hiv-tartunta, Osotimehin kirjoittaa raportissa.

Erityisenä huolenaiheena Unfpa pitää lapsiavioliittoja. Unfpan mukaan päivittäin noin 39 000 alaikäisestä tulee lapsimorsian. Tämä tarkoittaa vuosikymmenessä 140:tä miljoonaa tyttöä.

Unfpa katsoo, että käytäntö ei ole vähenemään vaan pikemminkin yleistymään päin.

Unfpa muistuttaa, että suurin osa Itä-Aasian maista panosti 1960- ja 1970-luvuilla nuoriin ja perhesuunnitteluun. Tällä oli Unfpan mukaan osittain vaikutusta monen maan talouskasvuun. Esimerkiksi Etelä-Korean bruttokansantuote kasvoi 220 prosenttia vuodesta 1950 vuoteen 2008.

Saharan eteläpuolisen Afrikan talous voisi kasvaa 500 miljardia Yhdysvaltojen dollaria vuodessa 30 vuoden ajan, jos alueella tehtäisiin vastaavia panostuksia nuoriin, Unfpa arvioi raportissaan.

Kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää nuoria hyvänä esimerkkinä siitä, että jokaisella maalla – myös Suomella – on omista lähtökohdistaan tehtävää.

– Nykyinen taloustilanne ja työttömyys uhkaavat jättää kokonaisen sukupolven monien mahdollisuuksien ulkopuolelle. Tämä on mitä suurimmassa määrin kestävän kehityksen kysymys, joka tulee huomioida valmisteltaessa kansainvälisiä kehitystavoitteita vuosille 2015–2030, hän sanoo Unfpan tiedotteessa.