Asiantuntija kaasuterminaalista: Energiaturvallisuus paranee ja kaasun hinta voi laskea

Merkittävä nesteytetyn maakaasun eli LNG:n terminaali ja Viroon yltävä kaasuputki toisivat Suomen kaasumarkkinoille kilpailua, sanoo Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

Kotimaa
LNG alus
Coral Energy -LNG-alus. LNG-verkoston avulla myös Suomi voisi vähentää riippuvuuttaan Venäjän maakaasutuonnista.Gasum

Suomen ja Viron periaatepäätös alueellisen LNG-terminaalin paikasta ja maita yhdistävän kaasuputken rakentamisesta on erittäin positiivinen uutinen, sanoo vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

– En keksi, että tämä olisi mistään pois tai mitenkään pahasta. Tämä monipuolistaa meille merkittävän polttoaineen saantikanavia ja tuo paljon kaivattua kilpailua, Vihma kertoo.

LNG-terminaalin ja kaasuputken rakentaminen ei ole vielä varmaa. Niiden rahoitus riippuu EU:n tuista, joista ei ole vielä päätöksiä.

Toistaiseksi kaikki Suomessa käytettävä maakaasu on tuotu putkea pitkin Venäjältä. Nesteytettyä maakaasua voidaan tuoda laivoilla terminaaleihin mistä tahansa.

– Voidaan tehdä sopimuksia esimerkiksi Qatariin, mahdollisesti Yhdysvaltoihin, Norjaan, tulevaisuudessa johonkin muuhun nesteytetyn maakaasun toimittajaan. Ja voidaan mahdollisesti saada maakaasua hieman parempaan hintaan. Tällaisia ennakkotapauksia on Euroopassa: kun kilpailua on lisätty, maakaasun hinta on myös saatu alaspäin, Vihma sanoo.

Vihman mukaan kilpailun lisääminen on ollut hyvin pitkään EU:n tavoitteena kaasuinfrastruktuurihankkeissa. Hän huomauttaa, että Suomi ja Viro hyötyisivät kaasuputkestaan energiaturvallisuuden kannalta erityisesti sen jälkeen, kun koko Baltian putkihanke valmistuu.

– Päästään isoihin kaasuvarastoihin mukaan. Sekä Latviassa että Liettuassa on mittavat kaasuvarastot.

Suomessa on Vihman mukaan kuitenkin järjestelmällisesti varauduttu mahdollisiin kaasukatkoihin.

– Suomessa maakaasua käytetään pääasiassa isoissa laitoksissa, joissa se voidaan korvata myös raakaöljyllä hätätilanteessa. Itä-Euroopassa paljon taloja lämpiää kaasulla, ja kotitalouskäyttö on hankala korvata muulla polttoaineella. Suomessa korvaaminen on mahdollista, mutta se on saastuttavaa ja kallista ja erittäin epätoivottavaa.