1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Afrikan al-Qaida julkaisi videon siepatuista eurooppalaisista

Ranskan presidentinkanslia vahvisti, että videolla on vuonna 2011 siepattu Serge Lazarevic. Toinen videon miehistä kertoo olevansa hollantilainen Sjaak Rijke. Miehet vetosivat kotimaidensa hallituksiin, jotta ne neuvottelisivat heidän vapauttamisestaan.

Ulkomaat
Sjaak Rijke.
Sjaak Rijke.SITE Intelligence Group / AFP

Terroristijärjestö al-Qaidan Pohjois-Afrikassa toimiva haara on julkaissut videon, jolla ranskalaiseksi ja hollantilaiseksi esittäytyvät miehet pyytävät kotimaidensa hallituksia neuvottelemaan heidän vapautensa puolesta.

Ranskan presidentinkanslian mukaan tiedustelupalvelut ovat varmistaneet videon aitouden, ja toinen siinä esiintyvistä miehistä on marraskuussa 2011 Malissa siepatuksi joutunut Serge Lazarevic.

Videolla hän kertoo ranskaksi olevansa hyvin sairas ja pelkäävänsä henkensä puolesta. Hän pyytää presidentti François Hollandea tekemään kaikkensa hänen vapauttamisekseen, ja sanoo Hollanden olevan vastuussa kaikesta, mitä hänelle tapahtuu.

Videosta ei käy ilmi, koska se on kuvattu. Toinen videon miehistä, joka esittelee itsensä hollantilaiseksi Sjaak Rijkeksi, sanoo puhuvansa syyskuun 26. päivänä.

Hollannin ulkoministeriö sanoi, että se on tietoinen videosta, mutta ei kommentoi sitä perheen edun nimissä. Rijke siepattiin marraskuussa 2011, kun hän oli turistimatkalla Timbuktussa Malissa.

Kumpikaan miehistä ei välittänyt suoraa viestiä sieppaajiltaan. He molemmat viittasivat kuitenkin toukokuiseen tapaukseen, jossa amerikkalaissotilas vapautettiin, kun Yhdysvallat vapautti vastineeksi viisi afganistanilaista vankia Guantanamon vankilasta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi