Iranin ydinneuvottelut jatkuvat Wienissä

Iranin ja kuuden suurvallan välisten neuvottelujen takaraja umpeutuu maanantaina. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kertoo olevansa toiveikas sovun syntyyn.

Ulkomaat
Neuvottelut Iranin ydinohjelmasta jatkuvat Wienissä.
Neuvottelut Iranin ydinohjelmasta jatkuvat tänään 18. marraskuuta Wienissä.Samuel Kubani / AFP

Neuvottelut Iranin ydinohjelmasta jatkuvat tänään Itävallassa. Kuukausia jatkuneet neuvottelut Iranin ja kuuden suurvallan välillä eivät ole tähän mennessä tuottaneet toivottua tulosta ja vielä näyttää epävarmalta, saadaanko ratkaisu aikaan ennen määräajan umpeutumista ensi maanantaina.

Ydinneuvottelujen tarkoituksena on varmistaa, ettei Iran valmista ydinasetta ydinohjelmansa suojissa. Vakuuksia vastaan länsimaat ovat valmiita helpottamaan Iranin vastaisia pakotteita.

Alunperin ydinohjelmasopimus oli määrä saada valmiiksi heinäkuun 20. päivään mennessä. Määräaikaa päätettiin kuitenkin tuolloin lykätä neljällä kuukaudella.

Wieniin myöhemmin tällä viikolla matkustavan Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan neuvotteluissa on nyt paras mahdollisuus päästä sopuun. Sopimuksen synty olisi historiallinen askel lännen ja Iranin suhteissa, jotka ovat olleet jäätävät 35 vuoden ajan.

Iranin lisäksi neuvotteluihin osallistuvat Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Britannia, Ranska ja Saksa.

Lähteet: AFP