Lavrov syyttää EU:ta luottamuksen horjuttamisesta

Lavrov arvostelee unionin linjaa Ukrainan kriisissä luottamusta horjuttavaksi, mutta sanoo samalla Venäjän pitävän EU:ta tärkeänä kumppanina.

Ulkomaat
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov.Sergei Chirikov / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov arvostelee EU:n politiikkaa Ukrainan kriisissä ja sanoo toivovansa, ettei EU:n ja Venäjän suhteissa ole vielä tapahtunut mitään peruuttamatonta.

Lavrov arvostelee unionin linjaa kaksinaismoralismista, vastuun siirtämisestä muille ja pakotteiden käyttämisestä painostuskeinona. Kaikki tämä horjuttaa hänen mukaansa luottamusta ja vakautta Euroopassa, uutistoimisto Itar-Tass kertoo.

Minskissä Valko-Venäjällä puhunut Lavrov painotti, että Venäjä pitää EU:ta tärkeänä kumppanina ja on kiinnostunut yhteistyön kehittämisestä tasavertaiselta pohjalta.

Länsimaat ovat määränneet Venäjälle useaan otteeseen pakotteita Ukrainan kriisin vuoksi, koska syyttävät sitä Itä-Ukrainan separatistien tukemisesta. Venäjä kiistää väitteet.

Maanantaina EU-maiden ulkoministerit päättivät uusista pakotteista, jotka kohdistetaan separatistien edustajiin. Ulkoministerin Erkki Tuomiojan mukaan kahden viikon aikana pohditaan, keitä pakotelistalle lisätään.

Tuomioja sanoi pakotteiden viestin olevan sama kuin tähänkin saakka: Venäjän toimia ei voida hyväksyä, ja syyskuinen Minskin sopimus Ukrainan konfliktin rauhoittamisesta on toteutettava kaikilta osin.