Pikkujouluissa takkinsa kadottaneen onni on herätä selviämisasemalla

Juhlahulinoissa hukkuu joskus tolkun lisäksi myös takki - tai vaikka kengät. Tampereen selviämisasemalla juhlien jälkeen heräävän ei tarvitse lähteä pakkaseen palelemaan. Ihmisiltä lahjoituksena saadut ulkovaatteet lämmittävät.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Keski-ikäinen mies pukee mustan untuvatakin ylleen Tampereen selviämis- ja katkaisuhoitoasemalla. Takissa on tunnettu urheiluvaatemerkki. Vielä eilen mieheltä oli holtti pois, nyt hän lähtee lämpimässä merkkivaatteessa kohti kotia. Toivottavasti.

Lämmintä vaatetta tarvitsevat etenkin kodittomat, vaikka he eivät olekaan suurin asiakasryhmä.

– Ilman kenkiä tai talvitakkia ei näillä ilmoilla voi laittaa ketään kotimatkalle. Vaatetta pitää olla, muistuttaa osastonhoitaja Irene Raevaara Sorinkadun selviämis- ja katkasuhoitoasemalta. 

Joskus vaate tulee takaisin pestynä

Talven tullen selviämisasemalla tarvitaan varavaatteita ja -kenkiä omansa kadottaneille. Lahjoituksia on pyydetty muun muassa sosiaalisessa mediassa ja tavaraa onkin tullut odotettua enemmän.

Kuka tahansa saattaa tarvita näitä vaatteita. Humala voi viedä kenet vaan tolkuttomaksi – mistä kansalaisryhmästä vaan. 

Tänne joudutaan kengät linksallaan tai ilman kenkiä, pienessä juhlahameessa. Se on monelle kova paikka, kun morkkis painaa.

Irene Raevaara

Kiitollisin lienee keski-ikäinen nainen, joka selviää juhlatöppälyistään Sorinkadulla.

– Tänne joudutaan kengät linksallaan tai ilman kenkiä, pienessä juhlahameessa. Se on monelle kova paikka, kun morkkis painaa. Juuri he useimmiten palauttavat lainaksi saamansa vaatteen pestynä,  Irene Raevaara kertoo.

Pikkujoulu tuo piikin

Suurin tarve on ollut miesten talvivaatteista ja -kengistä. Mutta nyt tavaraa on ainakin vähäksi aikaa, kun lahjoitusvirta yllätti vastaanottajat iloisesti.

Asemalta pääsee lähtemään vasta, kun on selvinnyt. Pikkujoulu on humalahakuisuuden huippua.

– Tilipäivät ja korvausten maksupäivät näkyvät täällä piikkinä. Mutta asiakasmääriä on vaikea ennustaa.

– Selviämisasema ei ole putkan korvike eikä putkaan pitäisikään laittaa vahvassa humalassa olevaa ihmistä. Hoitoa hän tarvitsee, sanoo osastonhoitaja Irene Raevaara.