Oletko alityöllinen? Kerro kokemuksesi - mikä hiertää osa-aikatyössä?

Moni kauppias on pannut merkille, ettei läheskään kaikille osa-aikaisille työntekijöille kelpaa lisätunnit, vaikka niitä olisi tarjolla. Näin tietää Kaupan liitto. Palvelualojen ammattiliitossa (PAM) asia nähdään aivan toisin. Lisätunteja tarjotaan niin lyhyellä varoitusajalla, että niiden vastaanottaminen on usein mahdotonta. Minkälaista on osa-aikaisen työntekijän arki silloin, kun osa-aikaisuus ei ole oma valinta? Mihin ongelmiin törmäät? Kerro kokemuksesi.

Kuva: Yle Uutiset

Talouden näkymien heiketessä ja kysynnän hiipuessa osa-aikatyötä tekevien työtunnit vähenevät ensimmäisenä. Näin kirjoittaa Tilastokeskuksen julkaiseman Tieto&trendit -asiantuntijalehden blogissa (siirryt toiseen palveluun) työmarkkinatilastojen asiantuntija Liisa Larja. Hän kirjoittaa alityöllisyydestä, joka koettelee noin 130 000 suomalaista.

Tilastokeskuksen määritelmän mukaan "alityölliseksi luokitellaan työllinen henkilö, joka tekee osa-aikatyötä, koska kokoaikatyötä ei ollut tarjolla, joka tekee lyhennettyä työviikkoa työnantajan toimesta tai jolla ei ollut tarjolla työtä tilausten tai asiakkaiden vähyyden tai lomautuksen takia. Siten alityöllinen on työllinen, joka itse haluaisi tehdä enemmän töitä".

Alityöllisyyttä esiintyy paljon palvelualoilla. Moni osa-aikatyöntekijä kärsii toimeentulo-ongelmista ja joutuu turvautumaan toimeentulotukeen. PAMin mukaan kaupan alalla osa-aikatyöntekijän keskiansio on 1450 euroa ja majoitus- ja ravitsemisalalla 1390 euroa kuukaudessa.

Myös rakennus-, koulutus- ja kuljetusaloilla on alityöllisyyttä paljon.

Oletko sinä alityöllinen? Kuinka paljon tunteja teet viikossa, ovatko tunnit vähentyneet?

Onko työvuorosuunnittelu ollut sinun työpaikallasi asiallista? Tarjotaanko lisätunteja? Oletko kieltäytynyt lisätunneista? Miksi? Kerro kokemuksesi.

Yle Pohjanmaa tekee aiheesta jutttua. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen** elina.kaakinen@yle.fi.**