Toyotassasi voi olla vaarallinen vetokoukku – voi johtaa katsastushylkyyn

Toyotan maahantuojan mukaan kahteen sen automalliin on asennettu vetokoukkuja, joiden kuulaosa voi murtua. Kyseisiä Avensis ja Previa –malleja on tuotu Suomeen lähes 29 000. Toyota auto Finland oy:n mukaan niistä on tarkastamatta vielä 8862 autoa.

Kotimaa
Vetokoukku
Toyota kehottaa Avensiksen ja Previan omistajia tarkistamaan vetokoukkunsa mallin. Jos kyseessä on Toyotan tai Brinkin irrotettavalla kuulaosalla oleva koukku, voi kuulassa olla murtumia. Kuvan koukku ei liity tapaukseen.Yle

Saman valmistajan tekemää mahdollista vaarallista vetokoukkua on asennettu kahdella eri tuotenimellä.

Tarkastusta vaativat koukut ovat Toyota ja Brink –merkkisiä, joiden kuulaosa on irrotettavissa. Kyseisten mallien kuulaosaan on voinut syntyä säröjä.

Toyotan maahantuoja kehottaa kirjeessään Avensiksen ja Previan omistajia varaamaan viipymättä ajan huoltoon koukun tarkistusta varten.

Laiminlyönnistä ajokielto?

Toyota infosta tosin kerrotaan, että autoa ei tarvitse tuoda huoltoon. Varotoimenpiteeksi riittää kun tarkistaa että autossa ei ole kyseisen merkkistä vetokoukkua.

Kirjeessä kuitenkin kerrotaan myös, että korjauskampanjatoimenpiteen laiminlyönti johtaa lopulta Trafin merkintään ajoneuvorekisteriin. Merkinnän seurauksena tarkastamatonta autoa ei hyväksytä katsastuksessa.

Toyota infon mukaan viallisia koukkuja on asennettu vain yhteen prosenttiin Avensis ja Previa –malleista. Yleensä Suomessa asennetaan kotimaisen valmistajan irrotettavaa koukkua, jossa ongelmia ei ole havaittu.

Ruotsalaisen Thule-konsernin omistama Brink on Euroopan suurin vetokoukkujen valmistaja.