Uimahalli tarjoaa värikylpyjä Keuruulla

Keuruun uimahallissa voi kylpeä koko loppuvuoden värikylvyssä. Kuvataiteilija Lea Turto on toteuttanut halliin valotaideteosksen, joka leikittelee värikkäillä valoilla ja varjoilla. Värikylpy -teos on osa läänintaiteilija Kirsi Pitkäsen hanketta, jonka tavoitteena on elävöittää Keski-Suomen maakuntia.

Kotimaa
Värikylpy -teosta ripustetaan Keuruun uimahallin eteisaulaan.
Värikylpy -teosta ripustetaan Keuruun uimahallin eteisaulaan.Lea Turto

Värikylvyssä uimahallin sisäänkäynnin ikkunat loistavat värillisinä lyhtyinä. Uimahallin käyttäjät sytyttävät teoksen elämään liikkuvina varjokuvina.

– Elämää ei ole ilman valoa eikä vettä. Värikylvyssä liikutaan kuin sateenkaaren sisällä luoden uusia värejä oman kehon liikkeellä ikkunoiden edessä, kiteyttää Turto.

Lea Turto on ripustanut hallin ilmatilaan lasten kylpyankkoja pyörimään piirissä. Värikylvyssä syntyvät varjot toimivat tekijöidensä leikkisänä "peilinä". Syntyvässä varjoteatterissa katsoja ei tiedä kuka varjojen elämän luo, eikä varjojen tekijä tiedä kuka muuttuvan teoksen näkee.

Varjoja voi tervehtiä, tanssia niiden kanssa.

Lea Turto

– Kohtaaminen syntyy tunnistamattomalla alueella, kertoo Turto.

Uimahallin ikkunat on peitetty hallaharsolla, jonka läpi ei näe ulkopuolelle, mutta varjot näkyvät sekä sisä- että ulkopuolelle.

– Varjoja voi tervehtiä, tanssia niiden kanssa, hassutella ja ihmetellä omaksi iloksi ja tuntemattoman virkistykseksi ulkopuolella, suosittelee taiteilija.

Taide näkyvämmäksi arjessa

Läänintaiteilija Kirsi Pitkäsen projektin tavoitteena on elävöittää julkista tilaa taiteen keinoin ja tuoda näkyväksi taiteen merkitys ihmisten arjessa, kaupunkikuvassa ja kaupunkisuunnittelussa.

Pitkänen haluaa vahvistaa eri taiteenalojen yhteistyötä, julkisen taiteen asemaa ja taiteilijoiden työllistymistä. Tavoitteena on myös osoittaa, että julkisten teosten ei aina tarvitse olla pysyviä.

Julkista taidetta ei tulisi tarkastella kuluna vaan investointina.

Kirsi Pitkänen

– Julkinen taide toimii parhaimmillaan kaupunkilaisten kokoonkutsujana, kaupungin maamerkkinä, joka nostaa koko kaupungin tai asuinalueen profiilia. Tästä syystä julkista taidetta ei tulisi tarkastella kuluna vaan investointina, perustelee Pitkänen.

– Ja mitä enemmän kaupunki ja sen eri organisaatiot käyttävät taiteilijaa mukana eri projekteissaan, sitä enemmän taiteilijoilla on jatkossa töitä.

Väliaikainen taide on edullista

Pitkänen korostaa, että väliaikainen teos on etenkin pienille kunnille kevyempi ja edullisempi taiteen hankintakeino.

Usein julkiset taidehankinnat ovat pysyviä ja niiden pitää kestää aikaa ja erilaisia luonnonoloja. Tämä lisää mm. taiteilijan työmäärää ja teoksen materiaalikuluja, jolloin hankintahinta nousee.

Väliaikaisia teoksia voidaan toteuttaa mm. rakennusaidoissa ja meluesteissä.

– Myöskin esittävä taide sekä valo- ja äänitaide sopivat nimenomaan väliaikaisiksi teoksiksi, vinkkaa läänintaiteilija Pitkänen.

Värikylpy –teoksen toteuttaja Lea Turto on kotoisin Huittisista, asuu nykyisin Jyväskylässä ja kuuluu Suomen tunnetuimpiin ympäristötaiteilijoihin. Hän on toteuttanut teoksiaan Suomessa, Itävallassa, Tsekkoslovakiassa, Saksassa, Australiassa, Italiassa ja Venäjällä. Turto on myös valtakunnallisen ympäristötaidepankin perustaja ja ylläpitäjä.