1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjeilijä kirjoittaa kirjeitä tuntemattomille

Oululainen Katja Törmänen pitää blogia, johon hän kirjoittaa kirjeitä käsin. Ihmiset voivat tilata häneltä kirjeitä, joihin ei tarvitse välttämättä vastata.

Oululainen Katja Törmänen kertoo, että perinteinen kirje ilahduttaa ja tuo mieleen muistoja. Kuva: Tanja Hannus / Yle

Oululainen Katja Törmänen ideoi ystävilleen 90-luvun alkupuolella ”Suuren suomalaisen kirjekerhon”, jossa hän lähetti kirjeitä erilaisten teemojen alla. Nyt ajatus on jalostunut Kirjeilijä-blogissa toimivaksi palveluksi. Törmänen tarjoaa asiakkailleen kirjepaketteja, joissa vastaanottaja saa käsinkirjoitettuja kirjeitä säännöllisin väliajoin ilman tarvetta kirjoittaa takaisin.

Hän pitää myös kursseja, joilla kirjoitetaan kirjeitä tuntemattomille. Vaikka aluksi tuntuisi oudolta kirjoittaa ilman, että tietää vastaanottajaa, Törmänen kehottaa kokeilemaan. Se voi olla jopa helpompaa.

– Kun kirjoittaa tuntemattomalle, on helpompi olla aito. Jos ihminen haluaa rimpsun kauniita ajatelmia, sen saa kirjakaupasta. Oikea elävä ihminen tekee siitä sen jutun, Törmänen sanoo.

Vastaanottajilta on tullut myös hyvää palautetta. Ihmiset ovat olleet ilahtuneita, siitä, että saavat kirjeen. Se on palauttanut muistoja mieleen.

– Minusta olisi ihanaa, jos se innostaisi myös ihmisiä itseään kirjoittamaan. Tarkoitus on kirjoittaa kannustavia, innostavia ja piristäviä kirjeitä. Uskon, että jokainen pystyy sellaisen tekemään, kun vähän keskittyy.

Käsin kirjoitettu blogi

Katja Törmänen pitää blogia, jonka postaukset ovat perinteisiä kirjeitä. Ne on vain skannattu nettiin.

Kun kirjoittaa tuntemattomalle, on helpompi olla aito.

Katja Törmänen

Hän on kirjoittanut kirjeitä koko ikänsä. Kirjeenvaihto alkoi parhaan ystävän kanssa ekaluokkalaisena ja aikuisiällä he suorittivat kirjeenvaihdon, ihan kirjaimellisesti.

– Kumpikin sai itselleen takaisin ne kirjeet, joita oli toiselle kirjoittanut. Niitä oli ekaluokkalaisesta parikymppiseksi asti. Melkoinen pläjäys aineistoa lapsuudesta ja nuoruudesta. Niitä taitaa olla kaksi paperikassillista.

Erityisesti yläasteikäisenä kirjeissä oli Törmäsen mukaan käsitelty rankkojakin aiheita. Myös yläasteikäisen tytön kielenkäyttö hämmensi.

– Olen aina ollut kiltti tyttö ja koulu on mennyt hyvin, mutta yllätyin siitä kuinka paljon kiroilin niissä kirjeissä. En tasan takuulla ole kiroillut niin paljon puheessa, mutta jotenkin se piti paperille purkaa.

– Itse olen kirjoittanut päiväkirjaan silloin, kun ahdistaa ja siitä tulee pakostakin synkkyyden suo. Kirjeisiin kirjoittaa asioita sekä että. Siinä tulee tasapuolisempi kuva, Törmänen pohtii omia kokemuksiaan kirjoittamisesta.