Ministeriö: Tuulivoimaloiden melulle ei pidä antaa erityiskohtelua

Sosiaali- ja terveysministeriö ei halua joustaa tuulivoimaloille asetetuista melurajoista. Muun muassa Suomen Tuulivoimayhdistys kokee, että tiukat melurajat haittaavat elinkeinoa. Ministeriön mukaan sisämelun raja-arvot perustuvat pitkään kokemukseen terveyshaitoista.

Kuva: Yle

Tuulivoimaloiden rakennustahdin kiihtyminen ja voimaloista tehdyt valitukset ovat saaneet sosiaali- ja terveysministeriön muistuttamaan niiden terveysvaikutusten arvioinnista. Tuulivoiman läheisyydessä asuvat ovat olleet huolissaan muun muassa voimaloiden aiheuttamista meluhaitoista.

Ministeriön verkkosivulla julkaistussa kirjoituksessa ylitarkastaja Vesa Pekkola toteaa, että huolimaton suunnittelu kostautuu usein ongelmina, joiden korjaaminen jälkikäteen on hankalaa ja kallista.

Tällä hetkellä Suomessa on yli 200 tuulivoimalaa, mutta niiden määrä todennäköisesti moninkertaistuu kymmenessä vuodessa.

– Tuulivoimalan ääni vaihtelee suuresti. Siihen vaikuttaa itse laitteiston ohella tuulen voimakkuus ja suunta ja niiden vaihtelut sekä ilman lämpöolosuhteet. Lisäksi kyse on pienitaajuisesta äänestä, joka etenee pidemmälle ja helpommin seinien läpi sisälle kuin suuritaajuinen, Pekkola muistuttaa.

Uusi asetusluonnos vireillä

Työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen Tuulivoimayhdistys ja Energiateollisuus ovat kokeneet, ettänyt tekeillä olevassa asetusluonnoksessa olevat tiukat melurajat  haittaavat koko elinkeinoa ja uusiutuvan energian rakentamista. Tuulivoiman rakentajat ovat vedonneet siihen, että nyky-yhteiskunnassa ihmisten pitää sietää jonkun verran melua.

Hiljaisempikin desibelimäärä riittää häiritsemään nukkumista.

Ylitarkastaja Vesa Pekkola

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tämä näkökohta on jo otettu huomioon sisämeluvaatimuksissa.

– Hiljaisempikin desibelimäärä riittää esimerkiksi häiritsemään nukkumista, ja unenpuute ja stressi voivat aiheuttaa terveyshaittoja, ylitarkastaja Vesa Pekkola toteaa.