1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Legendaarista Meeriä muistellaan Torniossa – grillin piha täyttyi kynttilöistä

Viime viikonloppuna torniolaisia puhututti vain yksi asia; legendaarisen grillin omistaja on menehtynyt. Grillin edusta on täyttynyt lauantaista asti kynttilöillä ja Facebookin muisteluryhmään on liittynyt jo yli 3 000 jäsentä.

ilmiöt
Satoja kynttilöitä ja muistoviestejä legendaarisen Meerin grillin pihalla Torniossa.
Antti Heikinmatti / Yle

Torniolaiset ovat muistaneet viikonloppuna menehtynyttä legendaarista Meerin grillin yrittäjää Meeri Ponkalaa monin tavoin. Grillin pihamaa täyttyi vielä tiistainakin sadoista kynttilöistä ja muistoviesteistä. Meeriä on muisteltu myös Facebookissa.

Omaperäisistä hampurilaisistaan tunnetuksi tulleen Meerin grillin äiti Meeri Ponkala menehtyi viime viikonloppuna.

Facebookissa perustetussa tapahtumassa "Meeri Ponkalan muistolle" on osallistujia jo yli 3 000. Meerin muisteleminen sai aikaan pitkän kommenttiketjun.

"Muksuina haettiin aina Meeriltä ilmaisia irtokarkkeja. Saatiin kaverin kanssa puoliksi merkkari tai joku muu. Luultiin oikeasti, että ilmaisia irtokarkkeja on olemassa."

"Meeri oli ihana persoona, yksi Tornion kaikkien tuntemista ja tykätyistä ihmisistä. Hän oli ahkera ja pitkäikäinen yrittäjä omannäköisessä työssään, ja hyvä siinä. Samalla myös "nuorisotyöntekijä", ymmärsi nuoria ja osasi kuunnella heitä. Kunnioitti nuoria ja nuoret heitä. Hän oli reilu, niin annoksien koossa kuin asenteessa yrittäjänä."

"Meeri oli mahtava persoona, miekin kävin grillillä ennen muuttoani päivittäin ja oli niin mukava jäädä kuuntelemaan Meeriä ja sen tarinoita. Ja aina Meeri tiesi mitä halusin. Riitti kun sanoin esimerkiksi 3 maitoa niin tiesi aina antaa sen oikean."

Meerin valloittavan persoonan lisäksi muistoja herättivät tietysti myös grillin sapuskat.

"Opiskelin torniossa joskus 2000 -luvun alussa ja eksyin pieneen grilliin asuntolan lähellä. Joku oli puhunut että sieltä saa hyvänkokoisia hampurilaisia. Nähtyäni paikan tarjonnan, siitä tuli vakipaikka jos hamusi grilliruokaa. Ihmettelin aina miten se voi olla niin hyvä, sitten muutin pois, ja vasta vuosien jälkeen tajusin käyneeni kaikki ne kerrat yhdessä suomen legendaarisimmista grilleistä josta niin monet kirjoittivat keskustelupalstoilla ylistävään sävyyn."

"Asuin Turussa 10 vuotta, mutta joka kerta kun tulin kotikonnuille, ensimmäinen paikka johon tultiin, oli Meerin grilli ja Meerin "möykky" tietenki. Sitä oli ikävä etelässä asuessa. Nyt taas asutaan Torniossa ja kynttilä vietiin Meerin grillin pihalle Meerin muistoa kunnioittaen."

Lue seuraavaksi